Da li da dečku pružim drugu šansu?

0
0
  • Daniela postavljeno 19/01/2017 21:21

Pozdrav! Imam problem koji ne mogu sama da rešim pa mi treba vaša pomoć. Pre sedam meseci na Instagramu mi je počeo pisati jedan dečko i brzo smo se sprijateljili. Imam 16 godina, on 18. Posle nekog vremena pozvao me je da izađemo i ja sam pristala. Imam osećaj da smo se dosta brzo zbližili jer smo se poljubili na prvom sastanku. Kad je prošlo dve nedelje, htela sam da se opet vidimo, ali on je nalazio neke izgovore, pa sam ga pitala šta se dešava. Rekao je da mu ne treba devojka i tada smo prestali da se dopisujemo i družimo. Posle otprilike tri meseca pojavio se sa komentarom na mojoj slici jer je hteo da proveri da li sam ljuta na njega i da li sam mu oprostila. Naravno da nisam, ali kad je tražio oprost, prihvatila sam. On je rekao da je razlog rastanka to što mu postavljam glupa pitanja i što sam povučenija osoba, tako da ne znam pravi razlog. Ali znam da hoće da opet budemo zajedno jer misli da je pogrešio i još uvek mu se sviđam. Inače, kad objavim neku sliku, on uvek nešto napiše, kao da misli da sam ga zaboravila. Pitala sam drugarice, ali svaka ima drugačije mišljenje pa sam odlučila da pitam vas da mi pomognete? Hvala unapred.

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, najčešće kažemo da svako zaslužuje drugu šansu. Na kraju krajeva, u većini slučajeva i jeste tako. U tom smislu trebalo bi je dati i tom dečaku. Moguće da je shvatio kako mu se zaista sviđaš i da je pogrešio, pa sada želi to da ispravi. Takođe lepo je što je tražio oprost. Malo je ljudi koji umeju da priznaju grešku i kažu „izvini“.
Međutim, ti si i dalje ista osoba, sigurno se nisi promenila za tri meseca, tako da ćeš se ponašati kao ranije i pitanje je da li će to njemu opet zasmetati. S obzirom na to da ti misliš kako ti on nije rekao pravi razlog rastanka, treba ponovo da popričaš sa njim. Otvoreno mu reci šta te muči i pokušaj da saznaš zbog čega je prvi put odustao od veze sa tobom. Ukoliko je posredi nešto drugo, potrudite se da to rešite. Naravno, ako vam je oboma stalo do toga da budete zajedno.
Dobro razmisli da li ti se i koliko on dopada. Stavi na papir šta misliš da je dobro, a šta loše kod njega, šta ti se sviđa a šta ne. Očigledno je da ga interesuješ, ali je pitanje vredi li da se boriš za njega i treba li da pređeš preko njegovog ponašanja. Sigurna sam da ćeš kroz iskren razgovor saznati još neke detalje koji će ti pomoći da doneseš odluku. Iz ovog što si napisala čini se da je on nestalan. Možda ga je zaintrigiralo i to što si jednostavno prihvatila da se više ne viđate i ne dopisujete. Moguće da je očekivao više „drame“ sa tvoje strane. A pošto toga nije bilo, počeo je ponovo da te „čačka“.
Bilo kako bilo, ti mu sada ne veruješ kao na početku i to s pravom jer je izigrao tvoje poverenje. I ja zaista moram da kažem da niko ne garantuje da to neće uraditi ponovo. Moraš biti spremna i na tu varijantu. Dakle, bitno je da ti shvatiš šta želiš, a on će morati da se potrudi kako bi mu ti ponovo verovala i to, takođe, treba da mu kažeš. No, ne mogu ti u potpunosti pomoći ni ja, ni tvoje drugarice. Prvo, ti najbolje znaš šta osećaš prema njemu. Drugo, najbolje ćeš sama kroz prepisku, razgovore, ali i njegovo ponašanje i odnos prema tebi moći da zaključiš da li je on sada ozbiljan u svojoj nameri. I na kraju, jedino ti možeš da doneseš odluku hoćeš li mu pružiti šansu da vrati tvoje poverenje ili ne. Znam da to nije lako, ali šta god da uradiš, nemoj da se kaješ. Ako ga otkačiš, kreni dalje! Uskoro će naići neko vredan tvoje pažnje. Sigurna sam da se dopadaš i drugim dečacima. Ukoliko rešiš da pokušaš sa njim, možete izgraditi nešto lepo. A ako te pređe, ne treba da tuguješ, jer ti takav momak i ne treba. I naučićeš lekciju za ubuduće. Uzmi stvari u svoje ruke i ne brini. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website