Stalno sanjam jednog dečka, ali kad ga vidim, nema leptirića. Jesam li zaljublena?

0
0
  • Guest postavljeno 20/01/2017 23:37

Ako mi jedan dečko ne izlazi iz glave, stalno mislim o njemu, sanjam ga, ali kad ga vidim ne osećam neko uzbuđenje, leptiriće u stomaku, znači li to da sam zaljubljena u njega?

inteen: Draga čitateljko, mogu da razumem tvoju zbunjenost i dilemu oko toga da li si zaljubljena ili ne. Sa jedne strane kod tebe postoje jasni znakovi zaljubljenosti koji su zajednički za sve ljude: nemogućnost da ga izbaciš iz glave i snovi o njemu. Sa druge strane, za zaljubljenost jeste karakteristično da u prisustvu te osobe imamo razne fizičke i emotivne doživljaje kao što je i posebno uzbuđenje koje opisujemo kao „leptiriće“ u stomaku.
Pošto se radi o tvom intimnom doživljaju, niko ne može bolje od tebe da odgovori na ovo pitanje ali ti mogu ukazati na neke pojave koje su deo zaljubljenosti i na koje treba da obratiš pažnju dok se preispituješ. Pored pomenutog uzbuđenja, u prisustvu osobe u koju smo zaljubljeni često osećamo određenu nelagodu, nekako smo stidljiviji i nesigurniji u sebe jer nam je jako važno kakav utisak ćemo ostaviti, te se može javiti i crvenilo u licu, pojačano smejanje i trema. Pored toga što često mislimo na tu osobu, imamo potrebu i da fantaziramo i zamišljamo razne situacije u kojima se ispunjavaju naše želje vezane za nju. Možda jedan od najpouzdanijih znakova jeste potreba da što više vremena provodimo u blizini te osobe, te smišljamo načine kako da joj se približimo, izlazimo na ista mesta gde i ona i slično tome. Kada nismo sa tom osobom, imamo snažnu potrebu da pričamo o njoj sa drugaricama, pratimo je na društvenim mrežama i bolje se upoznajemo sa nekim oblastima ili aktivnostima za koje znamo da je interesuju i na taj način osećamo da smo joj bliži. Kao što možeš da vidiš, sve je nekako usmereno ka tome da se približimo svetu te osobe i podređeno želji da se sa njom povežemo, i na to nam odlazi dosta vremena i energije. Na tebi je sada da dobro proceniš koliko ti je ova priča bliska i da li ima neke veze sa onim što doživljavaš. Kakav god da bude tvoj odgovor, očigledno je da postoji neki razlog zbog kojeg te je ovaj dečko zainteresovao. S obzirom na to da ne znam ništa o njemu i vašem odnosu, mogu samo da ti sugerišem da razmisliš o tome kakav je on, šta ti se na njemu dopada ili ne dopada, da li ti je nešto kod njega posebno zanimljivo ili privlačno, recimo društvo u kojem se kreće, neka interesovanja i slično. Ne znam koliko imaš godina ali sposobnost da prepoznajemo emocije i razlikujemo ih raste kako sazrevamo, tako da će ti s vremenom biti lakše da razumeš šta osećaš prema nekom i zbog čega ti je privukao pažnju.
Ovo je ukratko priča o znacima zaljubljenosti i kako da je prepoznaš. Nadam se da će ti barem malo olakšati rešavanje dileme. Zagledaj se u sebe, dobro razmisli i sigurna sam da će ti ubrzo sve biti jasnije. Piši ako budeš imala dodatna pitanja. Pozdrav.  🙂

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website