Poslednji ciklus mi je bio veoma oskudan, da li je reč o lažnoj menstruaciji?

0
0
  • Guest postavljeno 21/01/2017 21:30

Imam 14 godina i dobila sam prije devet i po mjeseci. Juče sam dobila nakon sedam mjeseci, ali skroz malo, i nije trebalo da nosim uložak. Nijedna mi mjesečnica nije bila ovako čudna i oskudna. Čak u ova dva dana pojavi se malo krvi pa opet nestane. Može li to biti lažna mjesečnica ili šta već?

inteen: Draga četrnaestogodišnjakinjo, u tinejdžerskom uzrastu nije retkost da mesečni ciklus traje kraće nego što je uobičajeno, kao i da potpuno izostane. Kao što smo već pisali, do menstruacije dolazi pod uticajem žlezda s unutrašnjim lučenjem. Sluzokoža materice bogata je krvnim sudovima i svaki mesec se priprema da primi oplođenu jajnu ćeliju. Ukoliko se to ne desi, ona se i izbacuje krvarenjem koje predstavlja poslednju fazu menstrualnog ciklusa. Ako se to pak desi, žena ostaje u drugom stanju. Prvu menstruaciju devojčice treba da dobiju do 16. godine. Dakle, i tebi se to dogodilo na vreme. Međutim, neredovni ciklusi karakteristični su za tvoj uzrast i takva situacija može potrajati nekoliko godina. Pa je i kod tebe najverovatnije to slučaj.
Organizam tinejdžera jako je osetljiv zbog hormonskog disbalansa, pa svaka dodatna promena može uticati na to da dođe do izostanka ili kašnjenja mesečnice. U tekstu 5 razloga zašto ti kasni menstruacija možeš otkriti i druge faktore koji dovode do toga. Naravno, ako se odbaci onaj najvažniji, a to je trudnoća. U tvom slučaju to bi mogao biti i stres ukoliko dosta učiš, nerviraš se zbog škole ili slično…
Ipak bih te posavetovala da posetiš ginekologa, jer su ovo samo pretpostavke. Najverovatnije da je sve u redu. Pa tek si imala tri ciklusa, u tvom telu se zaista odvijaju značajne promene i ono se prilagođava. Ali samo posle pregleda bićeš sasvim sigurna da je tako i rešiti se svih nedoumica. Osim toga, preporučljivo je da devojčica počne da ide kod ginekologa nakon što dobije prvu menstruaciju i to treba da bude sastavni deo njene brige o zdravlju. Posavetuj se sa mamom ili nekom osobom od poverenja i pronađi doktora koji ti odgovara. A do tada se opusti. Pored neredovnosti, kod devojčica su prve menstruacije ponekad obilnije, ponekad oskudnije i sve to je normalno. I nemoj se upoređivati sa drugaricama jer je svako telo drugačije. Naravno, OK je da razmenjujete iskustva. Tako ćeš saznati da se mnoge tvoje vršnjakinje suočavaju sa sličnim problemom. Ako te zanima, možeš pogledati i naš članak Šta da očekuješ pri prvoj poseti ginekologu. Srećno i pozdrav.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

A to se i meni desava a imam 16godina..nista strasno samo ti se mesecnica nije jos ustalila pa ti je svaki mesec drugačija.. 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website