Da li bi trebalo da baš sa njim imam prvi seks?

0
0
  • Guest postavljeno 22/01/2017 03:01

Ove godine punim 17 godina, sa dečkom sam malo više od mesec dana i volim ga jako. Nikad mi se nije dešavalo da ovoliko brinem o nekom dečku kao što brinem o njemu. I on mene mnogo pazi i to mi odgovara. Znači li to da ga baš volim i da on mene voli? I da li je on taj s kojim bi trebalo prvi put da spavam?

inteen: Draga čitateljko, veoma je dobro što si pre stupanja u seksualne odnose rešila da se informišeš i porazmisliš o tome. Takođe mi je milo što si nama ukazala poverenje kada je reč o tako važnoj odluci. I tvoje vršnjakinje su nam više puta postavljale slično pitanje (Želim da dobro isplaniram seks sa dečkom i zaštitim se, Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano).
Kao što smo i njima pisali, najvažnije je da se adekvatno pipremiš i preispitaš da li si spremna na taj korak. To je zaista nešto što ostaje za ceo život i pamti se zauvek. Zbog toga je i bitno da to bude lepo i prijatno iskustvo i da ga podeliš sa nekim do koga ti je stalo i ko ti uzvraća istom merom. A da li voliš svog dečka i on tebe jedino ti možeš da proceniš. Teško da ti iko drugi u tome može pomoći. Na osnovu ovoga što si napisala deluje da imate iskren odnos. Uzajamna briga svakako jeste znak snažnih emocija. Međutim, mesec dana je kratak period da biste se suštinski upoznali i zbližili. Zato mislim da bi bilo dobro da date sebi još malo vremena. Kako se veza bude razvijala i produbljivala, postepeno ćeš shvatati je li to prava ljubav, postajete li bliskiji i da li je baš on taj s kim treba da spavaš prvi put. Ukoliko si i ti njemu prva, to je odlično, jer tako na isti način, sa istim strepnjama, nedoumicama i tremom ulazite u to.
Takođe bi trebalo da ozbiljno popričaš sa dečkom i kažeš mu da razmišljaš o seksu, ali da bude svestan da još nisi sigurna želiš li da se to dogodi baš sad. Kada budeš osetila da je tako, stvari će teći prirodno. Maženje sa njim postajaće ti sve prijatnije i pošto budeš uvidela da se sve manje stidiš kada odete dalje od toga, postepeno ćeš se opuštati. Nemoj ništa da forsiraš. I imaj na umu da čak i ako pristaneš pa ti potom ne bude prijatno i odjednom rešiš da nećeš, imaš svako pravo da prekineš. Dakle, možeš stati u bilo kom trenutku, obrazložiti momku u čemu je stvar i zamoliti ga da se strpi još malo. Ne bi bilo loše ni da ga pre samog čina upozoriš na to da je moguće da se predomisliš, te da on to mora da prihvati.
Važno je da ste otvoreni jedno prema drugom jer ćete samo na taj način ostvariti vezu koja može da dovede do seksa. A kada razmišljaš o prvom seksualnom odnosu, bitno je da ne zaboraviš da je seks i vođenje ljubavi i najvredniji je i najbolji upravo onda kada kao osnovu ima LJUBAV. Tim činom veza iz bezazlene, tinejdžerske prerasta u nešto više, dublje ali i komplikovanije. Zapitaj se da li si spremna na to i želiš li da ON bude taj. Trenutak kad prestaneš da se dvoumiš biće odgovor na sva tvoja pitanja. Nervoza i doza straha normalna su pojava tokom prvog puta, ali ćeš znati da si spremna. Ne treba da radiš ništa zbog čega bi se kasnije kajala.
I na kraju, pre nego što se upustiš u to, informišite se o kontracepciji. Možeš posetiti i ginekologa. On će ti pomoći da pronađeš vid zaštite koji tebi najviše odgovara, a onda o tome porazgovaraj i sa momkom. I nikako ne pristaj na odnos bez zaštite. Nešto više o tome možeš saznati iz članka Koji vidovi zaštite od neželjene trudnoće postoje. Ukoliko te zanima još nešto, nemoj se ustručavati da nam opet pišeš.  Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website