Mogu li biti trudna iako sam dobila menstruaciju?

0
0
  • Guest postavljeno 22/01/2017 10:35

Postoji li mogućnost da sam trudna ako sam par dana posle odnosa dobila, tj. kasnilo mi je i onda sam dobila, ali me stomak ubija od bolova.

inteen: Draga tinejdžerko, ne znam zašto uopšte razmišljaš o trudnoći s obzirom na to da si dobila ciklus. Zbog čega ti je tako nešto palo na pamet? Znaš i sama da se menstruacija dešava kada se neoplođena jajna ćelija izbacuje iz reproduktivnog sistema. Verovatno si o tome čitala na internetu. Ali informacije koje se plasiraju na taj način treba uzimati s rezervom. Uvek je mnogo bolja varijanta adekvatna literatura ili konsultacija sa stručnjakom. Istina je da i tokom trudnoće može da dođe do krvarenja upravo u vreme kada žena očekuje mesečnicu, pa zato ponekad i ne pretpostavi da je u drugom stanju.
Međutim, to krvarenje je blaže i traje kraće nego njihova normalna menstruacija. Obilno krvarenje u trudnoći ukazuje na postojanje ozbiljnog problema. Dakle, ako si dobila obilan uobičajen ciklus kakav imaš i inače, skoro sigurno nisi trudna. Da bi se u to uverila možeš uraditi test na trudnoću, pri čemu se moraš pridržavati uputstva koje ćeš naći u pakovanju.
I na kraju, kako ne bi imala nikakvih nedoumica, ne samo kada je reč o trudnoći već i o tome da je sve u redu, najbolje bi bilo da se obratiš ginekologu. S obzirom na to da, kako si napisala, imaš seksualne odnose, ne vidim razlog da ne odeš na ginekološki pregled. Ako već nemaš svog lekara, trebalo bi da se posavetuješ sa nekom osobom od poverenja (ukoliko je moguće, sa mamom) i nađeš doktora s kojim ćeš se osećati prijatno i opušteno. Svaka žena jednom ili dva puta godišnje treba da poseti ginekologa. To je deo obavezne brige o zdravlju.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website