Menstruacije su mi neredovne i imam pojačan sekret

0
0
  • Guest postavljeno 23/01/2017 15:03

Prvu menstruaciju sam dobila u aprilu 2013. (sada imam 16 godina). Nikad mi nisu bile redovne, nekad je dobijem par meseci zaredom, pa posle nemam po četiri meseca. Nisam ništa trenirala niti imala odnose, a ponekad se desi da sam nervozna, da me boli stomak i deo kod jajnika, ali bol kod jajnika posle dva minuta prestane. Ima li mesta za starh? Dosta mi curi onaj sekret. Plašim se ginekologa. Da li treba da budem dole obrijana kada idem kod njega? Do kada treba da bude menstruacija redovna? Molim vas da mi date konkretan odgovor i u što bržem jer me hvata nervoza.

inteen: Draga tinejdžerko, mislim da nema razloga za paniku. Devojčice prvu menstruaciju treba da dobiju do 16. godine. Međutim, da bi se ciklus ustalio, ponekad je potrebno i nekoliko godina. Dakle, neredovne menstruacije su karakteristične za devojke tvog uzrasta. U tom smslu vrlo je moguće da je to i kod tebe slučaj. Isto tako, nekom su menstruacije više a nekom manje bolne. Nije neuobičajeno ni da osećaš neprijatnost i žiganje u jajnicima. Naravno, postoje i drugi uzroci izostanka ili kašnjenja mesečnice, a koji su, možeš otkriti u tekstu 5 razloga zašto ti kasni menstruacija. Ipak, pretpostavljam da je kod tebe prirodna posledica tvojih godina. Organizam tinejdžera osetljiv je zbog hormonskog disbalansa i svaka promena može dovesti do toga. A kako i sama kažeš da si ponekad nervozna, stres i briga oko škole, učenja, društva, mogu dodatno uticati na nastanak tog „problema“.
Što se tiče odlaska kod ginekologa, zaista ne treba da se plašiš. S obzirom na to da si dobila ciklus pre više od tri godine, ne bi bilo loše ni da odeš na pregled. U principu ne postoji tačno određeno vrema kada treba obaviti prvi ginekološki pregled, ali najbolje je da se to uradi nakon dobijanja prve menstruacije, a svakako pre prvog polnog opštenja. Zatim u dogovoru sa doktorom nastavljaš da ideš na redovne kontrole. Pošto pominješ pojačan sekret, ukoliko on zaključi da je neophodno, uradiće ti bris. Tako se otkriva postoji li infekcija i određuje odgovarajuća terapija, ako ima potrebe. Ja konkretno ne mogu da procenim da li je tvoj sekret pojačan ili ne, jer ne znam na osnovu kojih repera si došla do tog zaključka. Posavetuj se sa mamom ili nekom drugom osobom od poverenja kako bi pronašla odgovarajućeg lekara. Važno je da u njega imaš poverenja i da se osećaš prijatno. Doza nelagode je, naravno, uobičajena. Neke žene je se nikada ne oslobode, ali zato ne izbegavaju odlazak kod ginekologa. Takođe, intimna zona ne mora da bude bez stidnih dlaka. Dakle, ne moraš se brijati. Najvažnije je da si čista i uredna. Pročitaj naše članke Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu i Kada je vreme za prvu posetu ginekologu, u kojima ćeš pronaći više detalja o toj temi. A kako bi videla da se i druge devojčice suočavaju sa sličnim problemima, pogledaj: Imam 16 godina i neredovne menstruacije. Koji su uzroci?, Kasni mi 3 meseca, pomozite, Kasni mi menstruacija, a nisam imala seks. Nadam se da smo ti pomogli. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Good to see a talnet at work. I can’t match that.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website