Da li su dlakave ruke i bubuljice pokazatelj da imam policistične jajnike?

0
0
  • Guest postavljeno 23/01/2017 15:29

Imam 16 godina i dobila sam prvu pre tri godine u maju. Nisu mi redovne, imam veoma dlakave ruke i ne tako puno bubuljica. Čitala sam da su to neki od simptoma policističnih jajnika. Šta je to i da li znači da sam neplodna? Takođe, imam dosta sekreta koji malo neprijatno miriše. Do 2017. sam imala 25 menstruacija.

inteen: Draga čitateljko, mnogo tvojih vršnjakinja ima neredovne cikluse, ali to nikako ne mora biti znak da kod tebe nešto nije u redu. S obzirom na to da smo već više puta pisali o tome, zamolila bih te da pogledaš članak Menstruacije su mi neredovne i imam pojačan sekret gde ćeš otkriti da je ta pojava karakteristična za devojke tvog uzrasta.
O sindromu policističnih jajnika verovatno si čitala na internetu, a to nije najbolji način da dođeš do pravih informacija. Trebalo bi da potražiš adekvatnu literaturu i posavetuješ se sa stručnim licem. Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj kod žena i može dovesti do neplodnosti. A neki od pokazatelja jesu dlakavost, opadanje kose, pojava akni… Međutim, sud o tome ne možemo doneti samo na osnovu toga što si napisala. Sigurna sam da postoji znatan broj devojčica koje misle da su suviše maljave. Tako da ne treba da se stresiraš unapred. Pravi put je da odeš na ginekološki pregled. Jedino tako možeš utvrditi ima li razloga za brigu. Još jedna stvar ide u prilog tome da se obratiš lekaru, a to je pojačan sekret neprijatnog mirisa. Pitanje je šta ti podrazumevaš pod tim. Možda je to samo tvoj subjektivni doživljaj, pa iz straha malo preuveličavaš stvar. Normalno je da se uplašimo kada pročitamo ili čujemo neke ružne stvari. I nije retko da u tom slučaju krećemo da se preispitujemo, kod sebe pronalazimo najrazličitije simptome i kreiramo situacije koje nisu realne. Zato je konsulatacija sa doktorom najsigurniji način da otkloniš sve sumnje. Ukoliko zaključi da je neophodno, ginekolog će ti uzeti bris i tako ustanoviti postoji li infekcija i kako će se sanirati.
Nemoj da paničiš! Najverovatnije nema razloga za zabrinutost. No, ipak je najbolje da se obratiš stručnjaku koji će jednostavnim pregledom saznati o čemu se radi i dati ti prave savete. A na našem sajtu možeš pročitati i šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu. Srećno! Pozdrav i sve najbolje.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website