Kako da saopštim roditeljima da je moj dečko osam godina stariji od mene?

0
0
  • Guest postavljeno 24/01/2017 00:07

Imam 16 godina, moj dečko je osam godina stariji. Zajedno smo duže od sedam meseci i stvarno imam utisak da će to potrajati. Međutim, iako imamo vrlo dobre odnose, ne znam kako da to saopštim mojima a da oni tu informaciju lepo prime. Možete li mi pomoći?

inteen: Draga devojko, razumljiva je tvoja zabrinutost u vezi sa reakcijom roditelja na vašu vezu. Na osnovu pitanja rekla bih kako si svesna da postoji velika verovatnoća da neće odobriti vaše zabavljanje. Kada se nađu u situaciji u kojoj si ti, ljudi postupaju veoma različito: neki se odluče za sakrivanje veze, neki ne žele da se kriju ni po koju cenu, a neki nisu u stanju da izdrže pritisak mogućeg neodobravanja pa im je najlakše da izađu iz veze. Kao što možeš da pretpostaviš, ova odluka zavisi od dosta faktora, od toga kakve smo ličnosti, koliko nam je stalo do veze i koliko smo sigurni u nju, kakvi su naši roditelji, šta očekujemo od njih i slično tome.
Temu veze sa starijim dečkom smo često obrađivali, dosta tvojih vršnjaka se pita da li je u redu da budu sa nekim starijim, ali tvoje pitanje nije usmereno na to, pa mogu da pretpostavim da trenutno nemaš dilemu i da ti veza sa njim odgovara. Razlika u godinama u tvom slučaju nije zanemarljiva jer imaš 16, dok ta ista razlika generalno nije toliko zabrinjavajuća kada su partneri stariji. Napisala si da ste u dobrim odnosima i da si zadovoljna, pa želim da naglasim da je to najvažnije za tebe. Pre svega je važno da budeš sa nekim u koga imaš poverenja, ko te poštuje i pored koga možeš da budeš ono što jesi, da rasteš i razvijaš se tempom koji ti odgovora. Jer poseban je izazov kada se neko tvojih godina zabavlja sa toliko starijom osobom. Ukratko, želela sam da istaknem neka pitanja i teme koje su važne za tebe kada razmatraš svoju vezu. Što se tiče saopštavanja roditeljima, najpre se zapitaj koliko ti je i zbog čega važno da im kažeš za ovu vezu, i to baš sada. Normalno je da bi se bolje osećala da ne moraš da se kriješ, da možeš da budeš slobodna i da znaš da za to što radiš imaš njihovu podršku. Ovo ti napominjem jer je dobro da budeš svesna koji su tvoji motivi i zbog čega je to tebi važno i vredno potencijalnog sukoba sa roditeljima. Treba sebi da odgovoriš na to koliko je tebi zapravo bitno njihovo odobravanje i iskrenost u vašem odnosu. Na osnovu tvog pitanja rekla bih da ti to jeste veoma važno i da ti je stalo da zadržite dobre odnose. A  zavisno od toga kakvi su tvoji roditelji i kakva očekivanja imaš od njih, na tebi je da proceniš da li je sada pravi trenutak i možeš li da sačekaš neko vreme da se vaša veza učvrsti ili imaš jaku potrebu da im što pre kažeš. Ne postoji poseban recept kako da to uradiš a da oni to dobro prime i sve prođe glatko. Jedino možeš da budeš iskrena i otvorena prema njima. Pokaži im da ti je jasno zbog čega bi mogli da se protive i naglasi koliko ti znači da budeš iskrena prema njima. Možeš da očekuješ da će imati dosta pitanja u vezi sa dečkom i da možda neće biti presrećni, ali ćeš im pokazati da se odnosiš zrelo i odgovorno prema sebi i da imaš poverenja u njih. Verujem da je to jedini način na koji možeš to da im kažeš i da će im to uliti bar neko poverenje u tebe i u tvoje odluke. Roditelji se najčešće protive iz straha da bi neko mogao da iskoristi ili povredi njihovo dete i nemaju poverenja da je ono u stanju da samo donosi odluke koje su u njegovom najboljem interesu. Nije loše da im pokažeš da si svesna toga i da tvoja veza sa starijim dečkom ne znači da ćeš da srljaš i praviš nepromišljene poteze, da ćeš raditi nešto za šta nisi spremna i da dečko ima kontrolu nad tobom samo zato što je stariji. I za tebe i za njih bitno je da misliš svojom glavom, budeš verna sebi i čuvaš se. Tada će i oni biti mirniji i imati više poverenja u tebe.
Dobro razmisli o svemu i trudi se da budeš iskrena prema sebi. Imaj na umu da si mlada i da je pred tobom period sazrevanja i sticanja važnih životnih iskustava. Sve je dobro dok je u skladu sa tvojim potrebama i dok možeš da budeš ono što jesi, devojka od 16 godina koja ne mora da ima sve odgovore ovog momenta. Budi hrabra i vodi računa o sebi. Puno sreće!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website