Šta da radim, zaljubila sam se u dečka koji stalno menja devojke?

0
0
  • Guest postavljeno 25/01/2017 19:13

Hej, imam 16 godina i veliki problem. Izgleda da sam se zaljubila, iako to nisam htela. I to u dečka iz odeljenja, koji stalno menja devojke i na neki način je bezobrazan. Stalno je oko mene nekad me zeza i hvata za zadnjicu. Šta da radim?

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, zaljubljivanje se jednostavno desi. Uglavnom time ne možemo da upravljamo čak ni kao odrasli ljudi, a kamoli u tvom uzrastu. Kasnije eventualno možeš da racionalizuješ stvar, pa kad ukapiraš da ti se neko dopada ali ne želiš ništa sa tom osobom, sprečiš da se emocije dalje razvijaju. Držiš sebe pod kontrolom i ignorišeš osećanja.
Međutim, u tinejdžerkom dobu to je veoma teško, gotovo nemoguće. Tako da ne čudi što si se zaljubila iako to nisi htela. E sad, ne znam šta te zanima. Želiš li da budeš sa njim, ili da ga izbiješ iz glave. Ja ti ne bih savetovala da sa njim uđeš vezu. I sama kažeš da često menja devojke, pa ne vidim šta bi uopšte tražila sa njim. Žene neretko zapadaju u zamku i misle da će baš one promeniti tog nekog problematičnog muškarca. Naravno, ima slučajeva da se to i desi, ali ne baš često. Moguće da njegovo ponašanje ima veze sa nesigurnošću. On na taj način želi da dokaže nešto i ispadne frajer. Očigledno je i da uspeva u tome čim tolike devojke padaju na njega. Nisi opisala šta je to toliko privlačno na njemu. No, ne shvatam zbog čega bi i ti bila još jedna od njegovih bivših. Stavi na papir šta ti se kod njega dopada, a šta ne, koje su mu pozitivne, a koje negativne osobine. Videćeš šta će prevagnuti. To ti može otvoriti oči i pomoći da počneš da se odljubljuješ. Na osnovu ovoga što si napisala ne deluje da je vredan tvoje pažnje, ali si nam uistinu dala premalo podataka. Najgore u ovoj priči, što po mom mišljenju treba apsolutno da te odvrati od njega, jeste to što te hvata za zadnjicu. To je nedopustivo! Takav vid ponašanja u kombinaciji sa tim što te zeza, kako kažeš (mada nisi obrazložila), deluje veoma ružno i neprimereno je. Zaista nisi dala dovoljno informacija da bih mogla da zaključim o čemu je reč. On možda na taj način nastoji da ti pokaže da je zainteresovan za tebe, ali isto tako to ne mora biti ništa više od pukog zezanja i hvatanja za zadnjicu, bez dubljih poruka. A niko nema pravo da radi nešto što ti ne prija.
Ukoliko hoćeš, možeš i da popričaš sa njim. Jednostavno ga odvoji u stranu i objasni mu da su ti takve stvari neprijatne i da želiš da prestane. Možeš ga pitati zbog čega tako postupa i da može slobodno da ti kaže ono što mu je na pameti, a da ružni postupci nisu dobar vid komunikacije. To će ga sigurno zbuniti, a i daćeš mu šansu da otkrije šta želi. Međutim, ni po koju cenu ne smeš dozvoliti da nastavi sa tim. To je vid maltretiranja i ako se ne desi nikakava pozitivna promena kod njega, ja bih te posavetovala da se skloniš od tog dečka.
Dakle, moj stav je da treba da se udaljiš od njega i potrudiš da se odljubiš. Sigurno u tvom okruženju ima i drugih dečaka koji su zanimljivi, šarmantni, duhoviti, slatki… Kada prođe neko vreme, ako dozvoliš, svideće ti se neko drugi ko zaslužuje da mu posvetiš pažnju i daš svoje srce i ko će umeti to da ceni i uzvrati osećanja. Zaista imaš dovoljno vremena. Naići će neko sa kim ćeš moći da imaš kvalitetnu vezu primerenu tvom uzrastu. Ovaj momak, kako si ga opisala, nije i ne treba da bude taj. Ako te još nešto zanima, piši. Mnogo sreće!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website