Upomoć! Imam strah od ljubljenja

0
0
  • Guest postavljeno 28/01/2017 21:43

Imam strah od ljubljena. Kada se ljubim sa dečkom, stalno su mi otvorene oči i ne mogu skroz da se opustim, sve mislim da ću negde da pogrešim i plašim se da on to ne primeti. Pričala sam sa njim o tome, rekao mi je da se opustim i da će on da me vodi, da se lepo ljubim i da nema nikakvu zamerku. Ja sam i dalje stegnuta, molim vas pomozite mi!

inteen: Draga naša čitateljko, nisi dala dovoljno informacija da bih mogla baš sasvim da ti pomognem. Ne znam ni koliko ti je godina, da li ti je to prvi dečko, jesi li se ranije ljubila… U svakom slučaju, na osnovu ovog što si nam rekla pretpostavljam da nemaš mnogo iskustva s poljupcima, te da je to uzrok tvog straha. Tek ulaziš u svet muško-ženskih odnosa i zabavljanja uopšte i sasvim je prirodno da te takve stvari plaše. Povrh toga, želiš da ostaviš dobar utisak na dečka, što je takođe normalno, jer ti je stalo do njega. Bar se nadam, jer u suprotnom, valjda, i ne bi bila sa njim. Zato ne bi volela da napraviš nešto pogrešno i izgubiš ga.
No, po njegovim rečima zaključujem da nemaš razloga da brineš. Prvo, izgleda da nisi loša u ljubljenju. I drugo, on je spreman da te vodi, pa čak i da pređe preko nekih nedostataka ukoliko ih uopšte ima. I tvoj momak ti, kao i ja, govori da se opustiš, što je dokaz da gaji osećanja prema tebi. Po tvojim rečima čini se da je dobar i pažljiv prema tebi. Činjenica da si mogla sa njim da razgovaraš o datom problemu takođe ukazuje na to da imate lep odnos. Komunikacija u vezi je od velikog značaja. Ako si dovoljno relaksirana da podeliš sa njim tako nešto, onda stvarno ne vidim razlog zašto ne bi imala malo više poverenja i u njega i u sebe i dozvolila da prilikom sledećeg poljupca malo manje razmišljaš.
Niko ne može od samog starta da bude majstor u tome. Ljubljenje se uči, na taj način se postepeno i opuštamo. Osim toga, ne ljube se svi isto i ne vole svi istu tehniku. Sa sadašnjim dečkom se ljubiš na određeni način, sa nekim sledećim ćeš drugačije. Čak će se i ono što tebi prija s vremenom menjati, pa i tvoj stil ljubljenja. Nemoj da si toliko stegnuta. Moraš imati malo više samopouzdanja. Zapitaj se zbog čega se zapravo plašiš, šta to možeš da uradiš pogrešno. Kada to otkriješ, lako ćeš ukloniti uzrok. Imaš momka kome je stalo do tebe i ne smeta mu ništa što radiš. Dakle, imaš idealnu priliku da uvežbaš poljupce. Reci sebi da ćeš sledeći put zažmuriti pa tako i učini. Koncentriši se na ono što on radi i prati ga. Sve ostale misli izbaci iz glave i potrudi se da se opustiš. Videćeš, biće ti lepše. Kada opet bude želeo da te poljubi, ponovi isto. S tim što ćeš ovoga puta žmuriti malo duže. Pa kada počneš da uživaš u poljupcu, sve manje ćeš razmišljati i sve više se opuštati. Ne boj se, jer bukvalno svi moraju da nauče da se ljube. I on je prošao kroz taj proces.
Misliš li da će ti biti lakše, možeš ponovo da popričaš sa njim. Dogovorite se da radite nešto u čemu posebno uživaš, prošetajte, odgledajte neku komediju i zajedno se smejte… Ukoliko bi eventualno i došlo do greške, već ćeš biti dobro raspoložena i opuštenija i moći ćeš jednostavno tome da se nasmeješ i nastaviš dalje. Ne treba oko toga da praviš dramu. Nije to ništa strašno i ne boli. Ako te voli, a izgleda da je tako, onda si prava srećnica, jer on želi da se ljubi baš sa tobom i zbog toga će imati stpljenja i daće ti onoliko vremena koliko ti treba. Na tebi je samo da se prepustiš i pokažeš mu da i ti njega voliš.
Od pomoći ti može biti i naš članak Možete li da mi objasnite kako se ljubi?. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website