Jednom prilikom nabila sam se na stolicu i bilo je krvi, pa ne znam da li sam  nevina ili ne

0
0
  • Guest postavljeno 01/02/2017 15:23

Čula sam da na himenu postoji rupica kroz koju curi krv od menstruacije. Zanima me koliko je ta rupica široka, da li je veličine prsta ili…? Znam da pitanje zvuči glupo, ali jednom prilikom nabila sam se na stolicu i bilo je krvi, pa ne znam da li sam nevina ili ne. Bila bih vam veoma zahvalna ako odgovorite.

inteen: Draga tinejdžerko, zaista ne znam kako bi mogla na taj način da se povrediš. Zvuči stvarno neverovatno! Pitanje je čudno i ne znam šta bih ti odgovorila. Nadam se da je ta povreda bila puka slučajnost. Ne bih da nagađam. I trudim se da ne brinem. Jedino me zbunjuje krv koju pominješ (nadam se da i nije bila iz vagine) i tvoja sumnja da si tako izgubila nevinost. Molim te da budeš pažljiva i vodiš računa o sebi.
Mi smo zaista spremni da odgovorimo na sva vaša pitanja. Zato ako si nešto prećutala, slobodno piši ponovo i razjasni stvar da bismo mogli bolje da te uputimo. Govorili smo čak i o masturbaciji. I tada smo upozorili devojke da treba da budu pažljive jer se radi o veoma osetljivim delovima tela zbog čega može lako doći do povreda pa i probijanja himena. Vrlo je bitno da se tom prilikom ne koriste predmeti koji mogu da dovedu do povrede.
Dalje, ponoviću po ne znam koji put, himen se može probušiti na razne načine, čak i tokom sportskih aktivnosti, a da devojka toga uopšte ne bude svesna. Najvažnije je da to nije ništa strašno. Jednostavno, dešava se, ali to ne menja ništa u njenom životu. Takođe, tačno je da na himenu postoji rupica koja omogućava menstrualnoj krvi i ostalim telesnim tečnostima da izađu napolje, a kroz nju mogu proći tampon ili prst. Tako da je probijanje himena zapravo širenje vaginalnog otvora. To se događa pri penetraciji nečega širokog a ne dugačkog. Dakle, za probijanje himena odgovorna je debljina, a ne dužina (penisa, prsta, tampona). Pročitaj Šta je himen kako bi saznala više detalja.
Jasno je, znači, da ne mora doći do seksualnog odnosa da bi himen pukao. Nije obavezno ni da se tad oseti bol, niti da ima krvi. A da li ga još imaš ili ne, odnosno jesi li i dalje nevina, možeš utvrditi jedino na ginekološkom pregledu. Zato, ukoliko želiš to da saznaš, treba da posetiš ginekologa. Isto tako, sa njim se možeš posavetovati o svim ostalim stvarima koje te zanimaju. Razgovor sa lekarom oslobodiće te svih briga i dilema. U tom smislu može ti pomoći i naš tekst Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu. Još jednom te molim da vodiš računa o sebi. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website