Ne mogu da kažem mami da nisam nevina, a želim na ginekološki pregled

0
0
  • Guest postavljeno 02/02/2017 03:57

Da li pri ginekološkom pregledu lekar pita da li sam nevina ili ne? Želim da odem na pregled, ali sam uzrujana jer nemam otvoren odnos sa majkom pa ne mogu da joj kažem da sam prvi put spavala sa dečkom pre skoro godinu dana jer mislim da bi se ljutila i osuđivala me.

inteen: Draga čitateljko, već smo pisali nekoliko članaka sa sličnom tematikom. Ukoliko pročitaš Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe?, otkrićeš neke stvari koje ti mogu biti od koristi. Preko školskog dispanzera u domovima zdravlja zakazuje se termin kod ginekologa. Nisi rekla koliko ti je godina, ali ako si navršila 15, možeš i sama na pregled. Čak iako odeš u pratnji nekog starijeg, on može sačekati ispred ordinacije. Takođe, treba da znaš da je ono o čemu pričaš sa lekarom poverljivo i ostaje između vas (osim ako nije došlo do zlostavljanja ili se desi da postoje neki drugi ozbiljniji problemi). Privatne ustanove imaju svoja pravila i moraš se raspitati u svakoj ponaosob. Ne znam zbog čega si baš sada odlučila da odeš na pregled, ali je to svakako pohvalno, prvenstveno zato što si već izvesno vreme seksualno aktivna, koliko sam shvatila.
Devojkama se i preporučuje da na prvi pregled odu do stupanja u seksualne odnose, tako da je zaista vreme da počneš da vodiš računa o svom polnom zdravlju i sa ginekologom porazgovaraš o svemu što te interesuje. Bitno jeste da doktor zna da li si nevina ili ne, pa će te to sigurno pitati. Od toga zavisi način na koji će te pregledati. Članak Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu može ti pomoći da bar unekoliko prebrodiš nelagodu i strah. Dalje, važno je da odabereš lekara koji ti odgovara. Zato bi bilo dobro da se konsultuješ sa nekom starijom osobom od poverenja koja bi mogla da ti preporuči svog, pa i da pođe sa tobom ne bi li se osećala opuštenije.
S obzirom na to da nemaš otvoren odnos sa majkom, normalno je što ne želiš da to bude ona. Ali ja bih ipak pokušala da popričam sa njom. Možda te pozitivno iznenadi. Pa i ona je prošla kroz to. Problem su tvoje godine. Kako ih ne znam, ne mogu da zaključim da li bi saznanje da nisi nevina bilo isuviše šokantno za nju. Moraš da znaš da je roditeljima jako teško da shvate da je njihovo dete poraslo i da se, svesni svih opasnosti, problema i komplikacija na koje mogu da naiđu, prvenstveno plaše za njega. To je osnovni razlog nerazumevanja i sukoba mišljenja. Tvoja mama na prvu loptu sigurno neće odreagovati onako kako bi ti volela, ali na kraju će morati da prihvati činjenicu da si spavala sa dečkom. Probaj da joj se poveriš. Tako ćeš stvoriti mogućnost za iskren i otvoren odnos. Pokušaj zrelo da joj predočiš sve. Ako je to bio momak vredan toga da ti bude prvi, sa kojim si imala kvalitetnu vezu i dobro si promislila pre nego što si to uradila, to treba da obrazložiš majci i pokažeš joj da umeš da razmišljaš i vodiš računa o sebi. Moraćeš da joj daš vremena da preradi tu informaciju, ali imaće materijala da ti veruje i ubuduće, a poverenje je ključ dobrih relacija.
Mada je najbolje da bar jedan od roditelja zna da mu je dete seksualno aktivno, baš od odnosa koji imamo sa njima zavisi i to da li ćemo i kada ćemo nešto tako važno podeliti sa njima. Obično dete koje su roditelji često osuđivali i kritikovali nema osećaj da će naići na razumevanje i zato nema slobodu da sa njima podeli za taj uzrast ključnu stvar u svom životu. U tekstovima Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom i Da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu? možeš saznati dodatne detalje na ovu temu. U svakom slučaju, odluka je na tebi i kao što sam napisala, ako vaš odnos nije dobar, imaš druge mogućnosti. No, što se pregleda tiče, nemoj da oklevaš. Vrlo je važno da saznaš sve o kontracepciji i polno prenosivim bolestima, da utvrdiš kako je sve u redu i zaštitiš se. Od sad pa nadalje redovan odlazak kod ginekologa treba da postane sastavni deo tvoje brige o zdravlju. Piši slobodno opet.
Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website