Moja starija sestra još se nije ni poljubila, zbog toga se ne usuđujem da imam vezu

0
0
  • Guest postavljeno 08/07/2016 21:27

Kako da znamo kada smo spremni za vezu? Imam 14 godina. Svi mi kažu da sam lepa i zgodna. Momci mi se nabacuju. Ali ne znam da li sam spremna za vezu. Sestra mi ima 17 godina i još nije imala prvi poljubac. Osećam se kao da ni ja pre toga ne smem da imam vezu, a želela bih. Plašim se da će da se ljuti na mene ako sazna. Inače, završila sam sedmi razred.

inteen: Draga četrnaestogodišnjakinjo, čim se pitaš da li si spremna za vezu, verovatno još nisi, jer bi, u suprotnom, samo pratila svoja osećanja, ne bi toliko razmišljala o tome… Dakle, pitanje veze je pitanje emocija, odnosno zrelosti da primiš i daš ljubav. Ne sumnjam da si lepa i zgodna i da bi momci želeli da budu u tvojoj blizini, ali komplimenti ne znače i poziv na odnos, emotivni ili seksualni… Budi pažljiva i sledi svoja osećanja. Nigde ti se ne žuri. Kad ti se neko zaista dopadne, znaćeš i više neće biti dileme.

Ako znaš taj intimni detalj svoje sestre, onda ste bliske i sigurno možeš da popričaš s njom o tome šta znači veza, kad je vreme za prvi poljubac, kako da znaš ko ti se sviđa od mladića koji reaguju na tvoju pojavu… Pitaj sestru misli li da je u redu da imaš dečka pre nje. Možda njoj to ne smeta, a ti bezrazložno strahuješ. Kad je komunikacija otvorena, onda nema ljutnje 🙂 Budite iskrene jedna prema drugoj i sve će biti u redu. Moguće je da će joj biti malo krivo ako i ona to želi koliko i ti, ali to je prirodno. Očigledno je da se vas dve volite. Tebi bi sigurno bilo drago da je njoj lepo i da je srećna. Trebalo bi da i njoj bude drago zbog tebe, da se raduje zajedno sa tobom. Nebitno je ko će pre imati dečka. Bitno je da se međusobno podržavate. Ne verujem da bi se ona bunila ako bi ti želela da ostvariš kontakt sa nekim ko ti se svidi.

Međutim, važno je da ne žuriš s momcima. Sve dok strah od vezivanja ne popusti, ne moraš da ulaziš u vezu. Umesto toga neguj odnos sa sestrom; razgovor o muško-ženskim odnosima može da vas nasmeje i zbliži još više!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website