Da li je normalno što mi se seks gadi?

0
0
  • Guest postavljeno 04/02/2017 19:45

Imam 17 godina i dopisivala sam se sa jednim starijim momkom a on mi je pričao o seksu. Dok sam sve to slušala, seks mi se zgadio jer mi deluje kao nešto odvratno. Pogotova kada treba da budem gola. Znam da nisam spremna za seks, raspitala sam se i o kontracepciji i znam da posle odnosa treba da odem kod ginekologa. Da li je normalno što mi se seks gadi?

inteen: Draga devojko, najpre želim da pohvalim to što želiš dobro da se informišeš i razmisliš pre prvog stupanja u intimne odnose. Tvoje pitanje pokazuje da se odgovorno i promišljeno odnosiš prema ovoj temi i da si dosta razmišljala o svemu, što je odlično. Pošto nisi opisala o kakvom dopisivanju se radilo, nemam baš jasnu sliku šta se dešavalo, ali ću pokušati da ti pomognem u razumevanju tog „gađenja“ koje se javilo posle.
Iz tvog pitanju vidim da si svesna kako još uvek nisi spremna da budeš intimna sa nekim, i mislim da je dobro što slušaš sebe i ne želiš to da uradiš samo zato što neki drugi to rade ili misle da tako treba. Pretpostavljam da si OK sa tim, ali te očigledno brine to što si stekla negativnu sliku o seksu i vidiš ga kao nešto „odvratno“. Pošto se to javilo nakon dopisivanja sa dečkom koji ti je pričao o seksu, razlog je barem delimično u tome šta i kako je on pričao o tome. Ne znam kakvu ste vrstu razgovora imali, da li si ti imala pitanja na koja je on odgovorao ili je pričao o vama dvoma, kao deo neke fantazije ili navođenja da to zapravo i uradite. To nisi rekla, ali sam sigurna da se radilo o razgovoru na koji nisi bila spremna i nisi ga zaista želela. Kada je neko neiskusan, priča može da bude korisna i važno je da se što bolje informišeš i rešiš sve nedoumice, ali to nam je prijatno samo sa nekim u koga imamo poverenja ili kome je posao da nas o tome edukuje. Međutim, kada smo mladi i neiskusni, a pritom i nespremni za to, previše otvoren razgovor u kojem nas neko stavlja u ulogu koju zapravo ne želimo, može da izazove otpor i nelagodnost. Rečnik koji je koristio i način na koji je opisivao intimne odnose možda su previše za nekog ko nema iskustvo i lični doživljaj takve vrste intimnosti. Uvek je moguće i da je način na koji je govorio bio i realno neumesan ili previše sirov i da ti, kao i mnoge druge devojke, ne voliš takvu vrstu izražavanja i to se ne uklapa u tvoj odnos prema ovom činu. Prosto rečeno, ne čudi me da ti se javilo određeno gađenje ako si o seksu slušala od nekog ko koristi primitivan ili ljigav način izražavanja, pritom ti nije blizak ili ti se ne dopada, uvlači tebe lično kao aktera u svoju priču, dok ti još nemaš drugo i lepše iskustvo. U ovakvom kontekstu, takođe, ne čudi što ti je ideja o sebi u svemu tome nezamisliva, plaši te i verovatno postiđuje.
Ovo što se desilo ostavilo je utisak na tebe, ali sam sigurna da je prolazno i da će vreme provedeno sa pravom osobom jednog dana sve to promeniti. Verujem da će te ovaj doživljaj proći i pre toga, kada ti se neko dovoljno dopadne i zaljubiš se. Kada budeš spremna za to, zamisao o tome će ti postati prijatna. Manje popularno je reći da se tu zapravo radi o vođenju ljubavi i ti si verovatno devojka kojoj je važno da se između tebe i drugog prvo javi ta ljubav kako bi mogla zaista da se opustiš i poželiš da budeš intimna sa njim. U redu je da budeš pažljiva u tome koga puštaš da ti priđe toliko blizu jer, kao što vidiš iz iskustva, to jeste važno. Kada postoje ljubav i poverenje, sve to ide prirodno i sigurno će ti biti lepo iskustvo baš zato što nisi žurila i što si slušala sebe. Obrati nam se ako imaš bilo kakva dodatna pitanja. Veliki pozdrav!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website