Trudna sam i ne znam da li da zadržim dete

0
0
  • Guest postavljeno 04/02/2017 19:50

Imam 18 godina i, nažalost, ostala sam trudna. Koristili smo kondom, a on je, izgleda, bio probušen. Kasnila mi je 15 dana i uradila sam test. Rekla sam ocu deteta, ne javlja mi se. Kasnije sam rekla svojoj majci i ona me savetuje da abortiram, ali ja nemam hrabrosti. Šta da radim? Da zadržim dete? Pomozi te!

inteen: Tvoje pitanje je jako komplikovano i teško, a ja, nažalost, zaista ne mogu da ti dam odgovor na njega. Ovo je odluka koju ćeš na kraju svega morati da doneseš sama. No, pre nego što to uradiš, dobro razmisli i uzmi sve potencijalne posledice u obzir.
Hajde da pogledamo situaciju iz obe perspektive. A i ti to uradi sama – stavi na papir razloge za i protiv i sagledaj ih što objektivnije.
Prvo, ako se odlučiš da zadržiš bebu. Imaš 18 godina, ne znam u koju školu ideš i planiraš li da studiraš, ali znaj da je to jako teško uz dete. Ne verujem da si u tim godinama baš spremna da postaneš majka. To podrazumeva ogromnu odgovornost. Pre svega finansijsku, a to verujem da je apsolutno van tvojih moći u ovom trenutku; no dobro, mogu roditelji neko vreme da ti pomažu. Ali pored toga, za odgajanje deteta potrebna je poprilična zrelost. Kada se beba rodi, ti više nisi na prvom mestu, nisi najvažnija ni sebi a ni svojim roditeljima, tu tada postoji jedno novo, malo, nezaštićeno biće koje u potpunosti zavisi od tebe. A na sve to, otac nije zainteresovan da se bavi time, te ćeš u celoj priči biti sama i bez podrške. Naravno, tvoji roditelji će biti tu da pomognu, ali će dete na kraju krajeva imati samo majku a ne i oca. To ipak znači da će odrastati samo sa jednim roditeljem, što nije najidealnija situacija, a tebi mnogo otežava stvari. S druge strane, ne bi bila ni prva ni poslednja koja je rodila sa 18 godina i sigurna sam da se te osobe, nakon što su dobile dete, nikada nisu pokajale i da su sigurne da su donele pravu odluku.
E sad, ako odlučiš da abortiraš… Iako je to u današnje vreme manje-više rutinska procedura, rizici uvek postoje. Operacija može da se iskomplikuje te da posle ne možeš da ostaneš trudna. No verovatnoća za to je mala. Drugo pitanje je moralne prirode, da li ti smatraš da je tvoj plod u ovom trenutku živo biće, tj. misliš li da abortusom ubijaš osobu. Gledišta na to su različita, debate ozbiljne i to opet na kraju zavisi od tvog stava. Ako smatraš da si spremna da relativno sama odgajaš i izdržavaš dete i ako u moralnom smislu prekid trudnoće izjednačavaš sa ubistvom, onda rodi.
No sigurna sam da će, ako dobro promisliš, odluka koju doneseš biti ona prava i da se na kraju nećeš pokajati. Ako zadržiš bebu, kada se ona rodi biće ti nezamisliva pomisao da si htela da je se odrekneš. Ako prekineš trudnoću, za par meseci će ti biti nezamislivo šta bi radila sa detetom i biće ti jako drago što ga nema. Dakle, odlučuješ sada, posle nema kajanja.
Misim da je na kraju fer da znaš da ja lično ne smatram da je abortus ubistvo i ne protivim se tome moralno, ali to apsolutno ne mora da znači da ti treba da se složiš sa mnom. Ja ne znam tvoj stav o abortusu, ali moj ne treba da ti bude merilo. Jer ti moraš da odlučiš sa čime možeš i želiš da živiš i onda da snosiš posledice tih odluka. Iskreno se nadam da ćeš doneti odluku koja će se pokazati kao najbolja i da se nećeš pokajati. Želim ti svu sreću i hrabrost jer su ti u ovoj situaciji preko potrebni. Drži se i piši ako ti bude potreban još neki savet.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

  • You must to post comments
0
0

Hvala na savetima. Odlucila sam da zadrzim dete jer ono nije krivo za moje postupke. Sto se tice aborutsa ja to smatra kao odricanje nekoh dela svog tela. Shvatila sam da ako to uradim da cu da se kajem, jer ja obozavam decu. Posto sam i sam odrasla bez oca znam da ce biti tesko, ali ovom detetu cu biti i majka i otac, kao sto je i moja majka bila. Puno va hvala, inteen 🙂

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website