Kako bih mogla da priđem momku a da on ne pomisli kako želim vezu za jedno veče?

0
0
  • Guest postavljeno 05/02/2017 21:20

Imam 15 godina i izlazim u kafić gde su svi otprilike mojih godina, ne više od 18-19. Imala sam dva dečka ranije a sada ne mogu da pronađem nijednog, a baš želim. Kako bih mogla da priđem momku a da on ne pomisli kako želim da budem sa njim samo to veče i da me do sutra zaboravi. I da li veza za jedno veče u mojim godinama išta znači ako ne želim seksualne odnose?

inteen: Draga čitateljko, kao i mnogi tvoji vršnjaci počela si da izlaziš i samim tim si zakoračila na, za tebe, novu i nepoznatu teritoriju. Pretpostavljam da si prethodne dve veze imala sa dečacima iz škole ili slično, gde ste se nalazili u zaštićenijoj sredini i više znali jedni o drugima. U tom periodu je verovatno bilo dovoljno da dečak čuje od nekog da ti sviđa ili da ti saznaš da mu se dopadaš. Dakle, sve je bilo dosta jasnije i bezazlenije u odnosu na veze u koje ćeš ulaziti u budućnosti.
Pre svega, važno je da znaš šta želiš i da se ponašaš u skladu sa tim. Kao što si rekla, ti ne želiš da to bude veza za jedno veče, što znači da treba da bude sa nekim ko ti se stvarno dopada. Nekad nam se neko dopadne na prvi pogled, najčešće na osnovu fizičkog izgleda, a nekad se dogodi da nam neko postaje sve lepši i privlačniji kako ga bolje upoznajemo, iako nam možda nije bio zanimljiv na prvu loptu. Kao što znaš, najvažnije je da postoji obostrana simpatija ili barem zainteresovanost, a nakon toga, nažalost, nema pravila šta i kako će se stvari odvijati. No, mogu da ti kažem da su veće šanse da te neko shvati kao devojku koja želi vezu a ne prolaznu zabavu ako se ponašaš u skladu sa tim. U zavisnosti od okolnosti, tom dečku možeš da se približiš preko prijatelja ili sama započneš razgovor, ali posle toga je dobro da usporiš i pokažeš kako želiš stvarno da ga upoznaš i ispitaš da li ti se zaista dopada i da li ste jedno za drugo. Ako se smuvate odmah, niko ne može da ti garantuje da li će to biti prolazno ili ne, čak i ako ga pitaš i ako se dogovorite da se opet vidite. Sa druge strane, ako pokažeš da želiš prvo da ga upoznaš i da te ne zanima muvanje na jedno veče, šanse su velike da će dečko kojem to ne odgovara produžiti dalje, dok će onaj ko želi iste stvari kao i ti nastaviti druženje s tobom. Ukratko, momak koji dobije sve na tacni i ispred sebe ima devojku koja pristaje da odmah bude sa njim iako ga ne zna dobro, ne može da zaključi da ona želi nešto više. Devojke često zaborave da su i dečaci nesigurni i da im je bitno da se ne izblamiraju i ne budu ispaljeni, naročito u tvojim godinama kada nemate dovoljno iskustva. Što se tiče tvog pitanja o vezama za jedno veče, nisam sigurna da razumem na šta misliš kad kažeš „da li nešto znače“. Svaki oblik bliskosti i fizičkog kontakta može da znači mnogo, a može i da ne znači ništa više od obične zabave. Jedan razgovor sa pravom osobom može da znači više od veze koja se zasniva na fizičkoj intimnosti i ne pruža ništa više. Sve zavisi od toga šta ti želiš i očekuješ. U redu je da prvo veče odete dalje od razgovora i ne mora da znači da ćeš poželeti vezu nakon svakog muvanja, ali zato služe sastanci i upoznavanje. Takođe, imaj u vidu da osim kafića postoje i druga mesta za upoznavanje i ta poznanstva češće završavaju ozbiljnijim vezama u odnosu na ona sklopljena u kafićima i klubovima.
U tvojim godinama normalno je da stičeš različita iskustva kroz koja ćeš naučiti više o sebi i komplikovanom svetu muško-ženskih odnosa koji će ti s vremenom postajati jasniji i lakše ćeš se snalaziti u njemu. Nema pravila i uputstava kako da nešto ostvarimo i izbegnemo negativna iskustva. Razočaranja i promašaji se dešavaju svima, ali ako budeš slušala i poštovala sebe, iz njih ćeš samo učiti, neće te slomiti i sigurno ćeš pronaći nekog ko te zaslužuje i želi isto što i ti. Želim ti puno sreće!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website