Da li je u redu da dobijam ciklus na 20-24 dana?

0
0
  • Guest postavljeno 06/02/2017 00:20

Da li je normalno da imam ciklus na 20-24 dana? Dobila sam prvi put u šestom razredu, sada sam osmi i uvek dobijem nekoliko dana ranije.

inteen: Draga tinejdžerko, odmah da ti kažem da nema nikakve potrebe da paničiš. Reč menstruacija potiče od latinske reči za mesec, menses, čime ukazuje na to da se krvarenje dešava otprilike jednom mesečno. Devojčice bi prvu menstruaciju trebalo da dobiju do 16. godine. Normalni ciklus traje u rasponu od 21 do 35 dana, mada se mesečnica najčešće javlja na svakih 28 dana. Nakon dobijanja prve menstruacije ciklusi koji slede uglavnom se razlikuju po trajanju i nisu redovni, a potom se ustaljuju. Svaki obuhvata četiri faze.
yes znak png Telo svakog meseca oblaže matericu sluzokožom, pripremajući je za oplođeno jajašce.
yes znak pngPotom sledi ovulacija kada se jajašce oslobađa iz jednog od jajnika i jajovodom kreće prema materici. Većina žena tad ne primećuje nikakve promene, dok neke osećaju neznatan bol.
yes znak pngAko na tom putu dođe do oplođenja jajne ćelije, žena će ostati trudna. Ukoliko se pak to ne desi, telo će preduzeti radnje da ukloni sluzokožu i izbaci neoplođenu jajnu ćeliju i tečnosti.
yes znak pngTako u poslednjoj fazi počinje menstruacija, odnosno mesečno krvarenje.
Žena u proseku tokom života ima između 400 i 500 menstrualnih ciklusa, a potom ulazi u menopauzu koja se, između ostalog, manifestuje potpunim prestankom krvarenja.
Kao što sam navela, dužina svakog ciklusa varira, ali kod većine žena kreće se od 21 (kratki ciklus) do 35 (dugačak ciklus) dana. Tako se razlikuje i broj dana kada krvari i može se kretati od tri do osam dana, pri čemu menstruacija ipak najčešeće traje četiri do šest dana.
Pošto te to muči, posavetovala bih te da posetiš ginekologa. Razgovor sa njim, a možda i pregled ako lekar zaključi da je to neophodno, sasvim će te umiriti. Već smo pisali da bi devojčice koje su dobile prvu menstruaciju trebalo da odu kod ginekologa i informišu se o svemu što ih interesuje (Kada je vreme za prvu posetu ginekologu?, Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe?). Zaista mislim da, ukoliko ne osećaš nikakve druge tegobe, nemaš razloga za brigu, ali će doktor najlakše otkloniti sve tvoje sumnje i dileme. Naš tekst Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu može ti pomoći da se pripremiš za odlazak u njegovu ordinaciju. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Sasvim je normalno da u prvih nekoliko godina posle prve menstruacije dollazi do pomeranja i razlicitih trajanja ciklusa. To je zbog toga jer ti se ciklus nije ustalio, i normalno je i da kasni, ali i da pocne ranije. Bila sam u istoj situaciji, prvi put sam dobila u 6.razreedu, a tek mi se ustalio ciklus u drugoj godini srednje skole. Nadam se da sam ti pomogla 🙂

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website