Lepši mi je seks bez kondoma i volela bih da koristim drugi vid zaštite

0
0
  • Guest postavljeno 06/02/2017 00:51

Ćao, imam 18 godina i dečka s kojim sam nešto više od godinu dana. Upražnjavamo seks oko pola godine i na početku smo koristili kondome, ali s vremenom smo prestali jer smo zaključili da nam je oboma tako lepše i intimnije. U poslednjih mesec dana imali smo nezaštićen odnos 20-30 puta, a pre dve nedelje mi je kasnila menstruacija. Iako se ispostavilo da (srećom) nisam trudna, želela bih da koristim neki vid zaštite koji nije kondom. Međutim, majka mi je u dosta prilika pomenula kako misli da su pilule jako nezdrave za devojku mojih godina. Šta vi mislite?

inteen: Draga čitateljko, molila bih te da ni pod kojim uslovima više ne upražnjavaš nezaštićen seks. To je vrlo neodgovorno i nezrelo. Na sreću, do sada niste imali problema, ali to nije nikakva garancija da ubuduće nećeš ostati u drugom stanju. A ipak mislim da još niste spremni za takvu vrstu odgovornosti. Neželjena trudnoća nije nešto sa čim biste želeli da se suočavate. Izvukli ste se toliko puta i sada je dosta nepromišljenih poteza. Zaista mi je žao ako ti moje reči zvuče preoštro, ali ovo kažem najozbiljnije za vaše dobro. Pogledaj naš tekst Trudna sam i ne znam da li da zadržim dete. To nije pitanje koje treba da mori jednu osamnaestogodišnjakinju. Nju bi trebalo da brine završetak srednje škole, upis na fakultet, sitne ljubavne muke, čarke sa drugarima, izlasci…
Mi smo, takođe, pisali o raznim vidovima kontracepcije (Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji), ali ti ja ne mogu reći koji je metod najbolji za tebe i tvog momka. Tvoja mama je u pravu, antibebi pilule imaju prednosti ali i mnogo mana. Članak Jesu li antibebi pilule najbolji vid zaštite od trudnoće? može ti otkriti dosta i o tome. Ne znam da li si već bila kod ginekologa. Ukoliko imaš svog lekara, uputi se kod njega na opsežan razgovor. Ako ga nemaš, popričaj sa mamom. Očigledno, bar se čini iz ovog što si nam rekla, imate lep i otvoren odnos, što ti ide u prilog. I neka te ona povede kod svog doktora. Sa njim se možeš konsultovati oko svega i dogovoriti o tome koji je metod zaštite najbolji za tebe. Istina je da se mladima najčešće preporučuje kondom. To u kombinaciji sa prekidom odnosa (tj. da momak ejakulira van tebe) treba da bude siguran način da se zaštitite. Nadam se da sam pomogla. Piši nam ponovo budeš li imala još nekih pitanja. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website