Sa starijim sam dečkom, želim da mi on bude prvi, ali ne znam da li sam spremna

0
0
  • Guest postavljeno 07/02/2017 00:36

Sa dečkom sam već dva meseca, pre toga smo se družili godinu dana, sviđala sam mu se i mnogo se trudio oko mene, kao i sada. Mnogo ga volim i nikada nisam imala ovako savršenu i ozbiljnu vezu. On je stariji od mene pet godina. Ja imam 15. Nikada nismo pričali o seksu. Često sam kod njega, volimo da se mazimo u krevetu ali nikada nije bio napadan iako je stariji. Mislim da je on pravi i želim da mi sa njim bude prvi put. Ali mnogo se plašim da je prerano i da nisam dovoljno zrela da donosim tako važne odkuke. On me nikada ne bi povredio, verujem mu, a i koristili bismo zaštitu, naravno. Ne znam da li je moja odluka pametna. Molim vas, posavetujte me.

inteen: Draga čitateljko, kao i uvek, drago mi je kad vidim da mlade osobe ne stupaju naglo i nepromišljeno u seksualne odnose. Zrelo je što o tome razmišljaš, što ne želiš da to bude sa nekim ko nije toga vredan i u koga nisi sto posto sigurna, kao i da se preispituješ da li je prerano i da možda još nisi spremna. Iako dečku potpuno veruješ i dobro se znate, ipak imaj u vidu da imaš 15 godina. Pet godina u tvom uzrastu nije baš mala razlika, on je svakako proživeo dosta toga što ti nisi i ima više iskustva. Ti si, s druge strane, dosta mlada i sa 15 jeste malo prerano za stupanje u seksualne odnose. Naravno da do sada nisi imala ovako ozbiljnu vezu, logično je da ti je ova sa njim najozbiljnija, jer i nisi imala mnogo vremena za tako nešto. A veze u kojima je razlika u godinama velika nose određena iskušenja. U razumevanju tih stvari može ti pomoći i naš tekst Šta da radim, imam 14 godina a muva me dečko od 20?. Ipak, ljudi se razlikuju, neki sazrevaju kasnije, neki ranije. Hoću da kažem da tu nema pravila. U seksualne odnose treba da stupiš kada se osetiš spremnom.
Međutim, sama činjenica da si postavila ovo pitanje na našem sajtu govori u prilog tome da nisi sasvim sigurna želiš li da napraviš taj korak, tj. da nisi potpuno spremna. Takođe, mislim da je lepo da dok si mlada iskusiš „nevinu“ vezu koja ne podrazumeva odmah seksualne odnose. Imaš sreću da ti je dečko strpljiv, da te očigledno ceni i poštuje i da te ne nagovara na nešto što ne želiš ili na šta nisi spremna. Zašto ne bi ipak iskoristila tu situaciju i još malo uživala u maženju i ljubljenju. Pusti da prođe vreme do trenutka dok ne budeš sasvim sigurna da si spremna na seks. Isto tako, ako veruješ svom momku i imate otvoren odnos, porazgovaraj sa njim o svemu ovome. Slobodno mu kaži svoje dileme, strahove i razmišljanja, uključi ga u proces odluke, tako će ti biti jasnije koliko je on voljan da te čeka i koliko razume kroz šta ti prolaziš, a i tebi će biti lakše da iskristališeš u glavi da li da se odlučiš na taj korak. Ukoliko te on voli, a čini se da je tako, nema razloga da ne sačeka dok tebi pomisao o seksu ne bude sasvim prijatna i prihvatljiva.
U svakom slučaju, nigde ne gori, nema nikakve potrebe da tu odluku doneseš ishitreno, brzopleto pa čak ni u skorije vreme. Tvoja je nevinost u pitanju, treba da je izgubiš kada ti to izistinski budeš želela i sa kim budeš želela, stvarno nema potrebe da žuriš. Samo polako.  🙂

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website