Sviđa mi se mlađi dečko

0
0
  • Guest postavljeno 07/02/2017 16:01

Zdravo! Imam 14 godina, osmi sam razred i nikad nisam imala dečka. Do sada su mi se sviđali uglavnom dečaci mojih godina, međutim, juče sam kod kumova upoznala mnogo lepog dečka, dve godine mlađeg od mene. Svideo mi se, ali ne mogu nikom to da kažem jer je to ipak velika razlika. Valjda se i ja njemu sviđam, pričali smo, lajkovao mi je slike na fejsu i okej je ovako, lep i sve, ali je mlađi. Ne znam šta da radim. Pomozi mi, molim te!

inteen: Draga tinejdžerko, razlika u godinama nikada nije apsolutna stvar, mnogo zavisi od zrelosti i otvorenosti obe osobe, ali i od životne dobi čoveka. Na primer, u tvom uzrastu razlika od dve godine deluje orgomno jer on ima 12, šesti je razred, verovatno bi ga tvoje društvo smatralo klincem (i ti si sigurno tako nešto pomislila dok nisi počela da pričaš s njim), a za par godina ta razlika postaće nevažna i mala. S druge strane, kao što rekoh, ako je on, recimo, dosta zreo za svoje godine ili si ti pak malo manje zrela pa se nalazite negde na pola puta, onda taj problemčić prestaje da bude važan. Hoću da kažem da je najbitnije kako se ti uklapaš sa tom osobom, imate li ista interesovanja, da li ti se dok si pričala sa njim činilo da je razlika u godinama očigledna i vidljiva ili nije i da li misliš da bi ti to smetalo u vašem odnosu. Najradije bih ti rekla kako treba da te bude baš briga šta će drugi da kažu ili misle, jer je to tvoj život i on će potencijalno biti tvoj dečko i drugi nema šta da se mešaju, ali znam da to u tinejdžerskom periodu nije lako i da je teško izdržati zezanje ili pritisak društva.
Zato bih ti savetovala da se malo bolje upoznaš s njim, možete preko fejsa da komunicirate, pokušaj da ga oceniš i shvatiš koliko je zreo, koliko se lepo slažete, da li se ti njemu sviđaš itd. i onda ćeš već sama videti. Ako ti se baš dopadne i učini da biste dobro funkcionisali kao par, nema potrebe da se obazireš na godine. No, ako ti se učini da je premlad, nezreo klinac i da bi se teško skontao s tvojim društvom, onda verovatno nije za tebe. Sve najbolje!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website