Zaljubljena sam u nastavnika fizičkog

0
0
  • Guest postavljeno 10/02/2017 22:58

Zdravo, imam 14 godina i osmi sam razred osnovne škole. Već dve godine sam zaljubljena u nastavnika fizičkog koji je dosta stariji od mene (nije oženjen, niti ima devojku). U odličnim sam odnosima s njim, nije strog, voli da se druži s decom i priča s nama o raznim temama. On je meni sad već i kao drug i dobro ga poznajem. Jednom prilikom sam ga poljubila u obraz, on se samo nasmešio, a naš odnos ostao je nepromenjen. Pokušala sam više puta da zavolim nekog drugog dečka, ali mi se jednostavno niko nije svideo. Ne deluje mi kao da je ova zaljubljenost nešto što će brzo nestati, jer tokom dve godine nije prošlo ni dana da nisam mislila o njemu. Navikla sam se već da živim ovako i sve je manje-više lepo, ali mene muči to što ćemo se uskoro rastati i sve će nestati. Ne znam da li bi trebalo da mu kažem koliko mi je stalo i šta osećam prema njemu?

inteen: Draga čitateljko, drago mi je što si postavila ovo pitanje i odlučila da razmisliš dobro o svemu pre preduzimanja konkretnih koraka. Nalaziš se u osetljivom dobu i tvoja pozicija u ovoj priči je takva da impulsivnost i nepromišljenost mogu dosta da te koštaju. Zaljubljenost ili neka vrsta dopadanja u odnosu na nastavnike se dešava i nije toliko neobična pojava. Najčešće se simpatije jave prema mlađim nastavnicima prijatnog fizičkog izgleda za koje učenici procenjuju da se dobro ophode prema njima, razumeju ih i dobri su predavači. Nije retko da se javi neka vrsta dopadanja, uživanja na časovima, pa i fantaziranja o toj osobi. Zabrinjavajuće postaje onda kada mlada osoba počne da veruje kako za nju ne postoji niko drugi i poželi da uđe u vezu sa tim nastavnikom ili nastavnicom, kakav je i tvoj slučaj.
Kako si opisala, poslednje dve godine, znači od tvoje dvanaeste, gajiš simpatije prema nastavniku, prija ti njegovo prisustvo i uživaš u razgovorima koje vodi sa vama. Pretpostavljam da se taj opušten i prijateljski pristup koji zauzima dosta razlikuje od ostalih nastavnika, pa možda i od većine starijih osoba u okruženju. Pored toga, činjenica da je stariji i nastavnik uliva sigurnost i daje mu autoritet, tako da njegovo mišljenje za vas ima težinu i verujete mu, te se čini kao savršen paket. U redu je imati ovakvu figuru tokom školovanja, ali sve dok postoje jasne granice ko je ko u tom odnosu i dokle se ide. Zaljubljenost je takva da postanemo opsednuti i barem na neko vreme ne vidimo stvari jasno, pa će ti verovatno biti teško i neće ti se dopasti da prihvatiš ovaj glas razuma, ali mislim da je to ono što ti je sada potrebno. Veza sa nekim toliko starijim u tvojim godinama može da bude problematična iz mnogo razloga jer ste realno vi dve osobe sa potpuno različitim potrebama, željama, iskustvima i bilo bi vam izuzetno teško da se sretnete u partnerskom smislu. Problem koji bi on imao što si maloletna bivša učenica takođe stoji, mada ovde nije najvažniji. Želim da istaknem to da si pronašla ono što ti je bilo potrebno u ovom periodu rane adolescencije, a to su razumevanje i prijateljstvo nekog ko u isto vreme predstavlja autoritet i sigurnost. Platonski odnos sa ovakvom osobom može dosta da prija jer nema mnogo ulaganja i rizika, sa bezbedne udaljenosti uživaš u onom što ta osoba nudi, a zauzvrat on sigurno uživa u tom divljenju i simpatijama koje mu pružate. Pošto ga viđaš u školi i veoma si mlada, dve godine nisu mnogo i ne ukazuju na to da se radi o nekoj velikoj i nezamenjivoj ljubavi. Neka vrsta opsednutosti koja prati svaku zaljubljenost sigurno te je sprečavala da vidiš svoje vršnjake a upoređivanje sa njim nije moglo da pomogne jer to su dve potpuno različite stvari. Svojim godinama i položajem on je u velikoj prednosti u odnosu na sve vas, ali to postaje problem tek kada pokušaš da ostvariš vezu koja podrazumeva isti stepen zrelosti. Za raliku od odnosa nastavnika i učenice, verujem da ni tebi ni njemu ne bi moglo da bude dobro u partnerskom odnosu. Tvoja interesovanja i potrebe trenutno se previše razlikuju od njegovih, neophodno ti je vreme da budeš tinejdžer i živiš kao i ostali vršnjaci. On to zna bolje nego ti jer je sve već prošao, pa se plašim da bi njegovo eventualno pristajanje da stupite u vezu moglo lako da dovede da te svesno ili nesvesno iskoristi. jer bi mu možda tvoja pažnja laskala a ti bi na kraju ostala nezadovoljna i moguće povređena. Ta veza bi značila veliko prilagođavanje s tvoje strane, i nažalost, ono bi išlo samo na tvoju štetu, jer on je stariji, dok ti nemaš iskustva i pritom ga idealizuješ. Zapitaj se koliko si trenutno spremna da mu se otvoriš i nosiš se sa mogućim negativnim odgovorom i posledicama.
Pred tobom je period velikih promena i sazrevanja, upis u srednju školu spada u njih. Verujem da ti nije lako da se oprostiš od ovog perioda, pa tako i od nastavnika koji je za tebe značio sigurnost, prihvatanje i trenutke uživanja. Kraj osnovne škole sam po sebi ugrožava ta osećanja, pa je moguće da tvoje grčevito držanje za ovu fantaziju ima veze sa strahom od novog i da to novo neće biti tako dobro. Sada ti je potrebno da se udaljiš od svega kako bi jasnije sagledala ovu situaciju. Nastavniku možeš da kažeš da ti je značilo vaše druženje i bez ulaženja u romantična osećanja, a onda daj sebi vreme da malo sazriš i stekneš nova iskustva. Tek kada se udaljiš i doživiš nešto novo, biće ti jasno šta ti on znači i znaćeš kako da se postaviš. Iako odlaziš, nije nemoguće da opet razgovaraš sa njim ako to budeš želela, ali tek kad budeš sigurna u sebe i šta želiš od tog odnosa. Samo daj sebi vremena i bez žurbe, to je sada najvažnije. Kako god da odlučiš, želim ti puno sreće i uživanja u novim iskustvima koja su pred tebom! Veliki pozdrav!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Koliko godina ima otprilike taj nastavnik?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website