Strah, panika i problemi nakon prvog seksa

0
0
  • Guest postavljeno 13/02/2017 18:36

Imam jako veliki problem i treba mi pomoć… Ja imam 16 godina i dečka koji ima 17. Odnose smo imali 10. januara 2017, meni je to bio prvi put, ali se desilo da je kondom pukao i to pre nego što će on svršiti. Zamenio ga je, naravno, i nije svršio u mene, ali je mene počeo da bude strah šta ako sam u tom trenutku zatrudnela, a to mi ne treba. Nestrpljiva, nakon dva dana kupila sam test i on je bio negativan, ali mi je kasnilo taj mesec čak nedelju dana. Dobila sam tek 16. januara. Dan pre nego što ću dobiti išla mi je krv ali samo malo i to svetlocrvene boje, stomak me je boleo užasno i peckalo me je kada piškim, ali sam sutradan ipak dobila i imala oko četiri-pet dana, kao i uvek. To je prošlo i sada treba da dobijem ponovo, ali zadnjih dana stalno piškim, pomalo me boli stomak i sav je naduven nekako. A drugarica i ja smo na internetu čitale o znacima trudnoće, pa se zbog svega pomalo plašim. Da li postoji mogućnost da sam ipak trudna nekako?  Mislila sam da sačekam pa da, ako slučajno ne dobijem ovaj mesec, kupim ponovo test, ali ne znam sta da radim, stvarno. Hvala unapred. Hitno mi treba savet.

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, odmah da ti kažem, ne treba da paničiš. Pošto si nakon odnosa dobila menstruaciju a test za utvrđivanje trudnoće bio negativan, zaista nema skoro nikakve mogućnosti da si u drugom stanju. Nisam shvatila da li si nakon tog prvog puta ponovo spavala sa dečkom pa si sada zato u panici, ili je to neosnovan strah. Meni se čini da si ti generalno zaplašena, što je u tvom uzrastu normalno. Uplovila si u nešto sasvim novo. Mlada si i možda se ne osećaš spremnom da se nosiš sa svime što jedna veza koja podrazumeva i seksualne odnose nosi sa sobom. Ne znam da li si i ranije imala momka, ali ako jesi, to je bila naivna tinejdžerska veza koja nije mogla da ostavi nikakve ozbiljne posledice.
To što si jednom imala seks ne obavezuje te da ponoviš ako te ta pomisao toliko uznemiruje. Ukoliko si se bez obzira na to što se desilo predomislila, imaš sva prava ovoga sveta da to kažeš dečku. Na sledeći put možete da sačekate onoliko koliko tebi bude potrebno. Važno je da ti seks ne predstavlja opterećenje i da se ne plašiš, već da u njemu uživaš. A da bi bilo tako, moraš biti sigurna da to želiš baš tad i baš s tom osobom. Isto tako, da bi bila opuštenija, moraš dobro da se informišeš o kontracepciji. U tome ti može pomoći i naš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji, ali bi najbolje bilo da se obratiš ginekologu. Ne smete se šaliti sa tim. Jasno je da se nezgode događaju, zato treba da smanjite mogućnost da dođe do bilo kakve greške jer je rizik prevelik i nije ti potreban. Ujedno, kada budeš verovala partneru i sigurna da si zaštićena, moći ćeš postepeno i da se opustiš pa će strah s vremenom iščeznuti.
Simptomi koje pominješ (bol u donjem stomaku i nadutost) karakteristični su za PMS i ne vidim razlog da se oko toga brineš, pogotovo što si već imala ciklus. U tinejdžerskom periodu neredovne menstruacije nisu neuobičajena pojava, pa je kašnjenje od nedelju dana sasvim očekivano i ne treba da te zabrinjava, osim ukoliko ne postoji mogućnost da si zatrudnela. A to u tvom slučaju, ako je ovo što si napisala tačno, ne bi trebalo da bude slučaj. Moguće je da si već dobila, te da ti je laknulo. Ako nisi, ne može da škodi da ponoviš test, mada mislim da nema potrebe. Ipak, jedino ti znaš šta se tačno između vas dvoje dešavalo. Bilo kako bilo, kada pretražuješ internet, budi vrlo obazriva šta čitaš jer mnogi od tih tekstova nisu validni. Dakle, želiš li nešto da saznaš, koristi stručnu literaturu i konsultuj se sa starijim i iskusnijim osobama od poverenja.
Pošto si već imala seksualni odnos, a pominješ i peckanje dok mokriš, moja preporuka je da pronađeš ginekologa s kojim ćeš se osećati lagodno. Sa njim ćeš moći da popričaš o svemu. Obaviće pregled i uzeti ti bris, ukoliko bude neophodno, ili će te uputiti da daš urin na analizu da bi se utvrdilo imaš li neku infekciju (urin možeš i sama odneti u neku obližnju laboratoriju, ako se peckanje nastavi, a ne odeš kod lekara). Odlazak kod njega treba da postane sastavni deo tvoje brige o zdravlju. S njim ćeš se dogovoriti i koji vid zaštite ti najviše leži kako bi ubuduće bila zaštićena a samim tim i mirna. Želim ti sve najbolje.

Piše: Ivana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ako nisi posle dobijanja imala odnose, onda ne mozes biti trudna

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website