Stidljiva sam i ne umem da se ponašam sa momcima

0
0
  • Guest postavljeno 13/07/2016 22:14

Završila sam prvu godinu i sramota me je da izađem sama sa nekim momkom. Obično je tu još neka drugarica, pa se on nabacuje njoj. Ja nikad nisam ni imala dečka. Kako da se ponašam kada mi se neki momak javi na fejsu?

inteen: Draga stidljiva, kao što vidiš, ulazak u svet zabavljanja nije nimalo lak. I sve kroz šta prolazimo prvi put deluje strašno teško, ponekad i nesavladivo. Ne brini, videćeš, kako vreme bude odmicalo i kako budeš sticala iskustvo, ići će ti sve lakše i lakše. No, i dalje ti ostaju oni prvi koraci koje moraš nekako da prođeš i savladaš.
Pre svega, mislim da je važno da znaš kako imaš da ponudiš mnogo i da te od drugarica kojima momci prilaze razlikuje  isključivo nivo samopouzdanja; to je najvažnije da stekneš. Za početak, pitaj sebe šta te sprečava da sa nekim dečkom izađeš sama u grad. Zašto uvek vodiš drugarice? Zašto sebi ne daš šansu da ti se dogodi nešto lepo?
Vreme je da poveruješ da si dovoljno vredna da neko obrati pažnju na tebe. Preispitaj šta sve voliš kod sebe i dozvoli da i drugi to primete. Savetovala bih te i da više pričaš sa momcima. Nevažno je u ovom trenutku da li te interesuju ili ne, samo vežbaj. Što više budeš komunicirala sa njima, to ćeš se više opuštati u njihovom društvu i bićeš spremna kada naiđe neki koji ti se sviđa. Dalje, nema razloga da te bude sramota da izađeš sama sa dečkom. Naravno, nije lepo da prihvatiš poziv nekoga ko te ne zanima, jer će ispasti da ga zavlačiš, ali ako ti je interesantan i misliš da bi mogao da ti se svidi, probaj. Izlazi što više, to je takođe dobra vežba, i ubrzo ćeš shvatiti kako nije bilo razloga da se plašiš.
Usudi se da staviš sebe u prvi plan i zatražiš pažnju. A što se tiče Facebooka, sa momkom koji ti se javi možeš časkati o filmovima, muzici, školi, interesovanjima koja delite… pa i koja ne delite. Uvek je dobro saznati nešto novo i proširiti vidike. Ako te neko od njih pozove da izađete, a možeš da se zaštitiš i sigurna si da se neće desiti ništa loše, prihvati. Videćeš, nije strašno. Samo budi opuštena, budi ono što jesi, nemoj da se foliraš i sve će biti u redu.
Ukoliko ne uspe prvih nekoliko puta, nemoj da se obeshrabriš. Postepeno će biti jednostavnije, postaćeš relaksiranija u komunikaciji sa momcima, shvatićeš da si zanimljiva i da nije nemoguće, pa ni teško da se i ti nekome svidiš. Inače, kaže se da je stid u osnovi svakog zavođenja. Nadam se da ćeš se ohrabriti da i stid iskoristiš kao saveznika. Samo se opusti i napred. Srećno!

Piše: Ivana Todorovic, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website