Osećam svrab i peckanje dole, a mama je protiv ginekološkog pregleda 

0
0
  • Guest postavljeno 13/02/2017 23:52

Imam 18 godina i nisam nevina. Nikada nisam bila kod ginekologa jer nemam nikakav odnos sa majkom. Želim da idem, ali ona smatra kako nemam šta da tražim kod njega. Ona zna da nisam nevina, ali misli da je to bilo samo jednom. Problem je što je počelo dole da me svrbi, a posle nekog vremena i da me peče dok piškim. Mnogo se plašim, niti mogu da pričam sa majkom o tome, niti smem sama da odem i zakažem. Molim vas, pomozite mi! Hvala unapred na odgovoru.

inteen: Draga čitateljko, veoma zrelo razmišljaš i uopšte ne grešiš što želiš da ideš kod ginekologa. S obzirom na to da ti je 18 godina i povrh toga više nisi nevina, mislim da je ginekološki pregled sasvim prirodna stvar. O tome smo pisali mnogo puta. Devojčica koja dobije menstruaciju već može da se javi stručnjaku iz te oblasti, a otkada postane seksualno aktivna to, kao što smo već govorili, treba da bude deo njene uobičajene brige o zdravlju (Kada je vreme za prvu posetu ginekologu?). Nakon što jednom odeš kod njega, dogovorićete se koliko puta godišnje treba da ga posećuješ (najčešće je to jednom ili dva puta).
Žao mi je što to moram da kažem, a žao mi je i što je tako, ali ne slažem se sa tvojom mamom da nemaš šta da tražiš kod ginekologa. Bilo bi jako lepo ukoliko bi mogla da porazgovaraš sa njom na tu temu. Možda ne bi bilo loše i da joj priznaš istinu. E sad, deca koja su nailazila na neodobravanje i kritiku roditelja zbog većine svojih postupaka najčešće prestaju da im se poveravaju, a takav odnos ostaje i kada odrastu. Tako da razumem ako je to razlog što nećeš da popričaš sa majkom o tome. Inače mi nije sasvim jasan njen stav a ni tvoja bojazan da joj kažeš da sa momkom nisi spavala samo jednom. No, ako je za tebe to nemoguće, ne treba da odustaneš od odlaska kod ginekologa. A jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se ide na redovne kontrole jeste i mogućnost infekcije HPV virusom koji izaziva rak grlića materice. Ukoliko se otkrije da infekcija postoji, adekvatnim tretmanom onemogućava se razvitak bolesti, a danas postoje i vakcine koje sprečavaju da do infekcije uopšte dođe. To, kao i druge polne bolesti i kontracepcija teme su koje ćeš razmatrati sa lekarom. U razgovoru sa njim otkrićeš i koji vid zaštite ti najviše leži. Sigurno znaš da jedino kondom štiti i od eventualne trudnoće i od polno prenosivih bolest, uključujući i HIV.
S obzirom na to da osećaš peckanje i svrab, najverovatnije da imaš neku blažu infekciju. Doktor će to utvrditi kada ti uradi bris, dobićeš adekvatnu terapiju kojom će se problem rešiti za kratko vreme. Apsolutno ne treba da te bude strah od odlaska kod ginekologa. S vremenom ćeš se navići i to će za tebe postati uobičajena stvar. Termin možeš zakazati u svom domu zdravlja, ali i u nekoj privatnoj ordinaciji. Preporučujem ti da se odlučiš za varijantu u kojoj ćeš se osećati prijatnije. Naravno, treba da računaš i na materijalnu stranu jer se privatni lekar plaća. Mada nisi maloletna, pročitaj naš članak Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe? jer ćeš u njemu naći savete o tome kako da se pripremiš za odlazak kod lekara. Pored toga na našem sajtu možeš saznati i šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu. Ne postoji nijedan jedini razlog da se plašiš. Što pre reaguješ, pre ćeš rešiti problem. Najbitnije je da brineš o svom zdravlju. Ti si pametna mlada devojka i to treba da ti bude na prvom mestu. Ukoliko budeš želela još nešto da nas pitaš, piši. A možeš nam javiti i kako je protekao pregled. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website