Imam obilne menstruacije sa ugrušcima i bolovima

0
0
  • Guest postavljeno 14/02/2017 00:51

Imam 13 godina i menstruaciju imam oko dve godine. U početku nije bila obilna ali vremenom je postala i to sa ugrušcima i bolovima. I dok traje, većinu vremena sedim i izbegavam bilo kakve aktivnosti baš zbog navedenih ugrušaka i bolova. Sa mamom ne mogu o tome da pričam. Postoji li način da smanjim količinu krvi barem malo?

inteen: Draga tinejdžerko, drago mi je što si nam se obratila jer je važno da rešiš taj problem. Međutim, bilo bi vrlo poželjno da o tome popričaš sa mamom i nije mi jasno šta te u tome sprečava. Ona bi trebalo najbolje da te razume. To nije ništa strašno. Tvoja majka sigurno zna da imaš menstruaciju pa bi u ovakvoj situaciji trebalo da ti pomogne. Kažeš da tokom tog perioda uglavnom sediš i izbegavaš fizičku aktivnost što govori o tome da ne možeš sasvim normalno da funkcionišeš a to je jedan od simptoma pojave koja se i medicinski zove obilna menstruacija. Da devojka ima obilnu menstruaciju ukazuje i krvarenje koje traje preko 8 do 10 dana i to se ponavalja više meseci, ukoliko ponekad ima odlive (iznenadne nalete velike količine krvi) i male ugruške (koje i ti pominješ) više od dva dana, a vremenom i razvoj anemije.
Kod mladih devojaka i devojčica u tinejdžerskom dobu to se javlja zbog hormonske neravnoteže i naravno može se tretirati, ukoliko lekar zaključi da je to neophodno. U tom smislu, moj ti je savet da odeš na ginekološki pregled. Pročitaj naš tekst Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu, kako bi videla da tu nema ništa zastrašujuće. Isto tako, pokušaj da popričaš sa mamom. Ona sigurno želi najbolje za svoje dete. A ukoliko misliš da je to zaista nemoguće, obrati se nekoj drugoj starijoj osobi od poverenja koja te može povesti kod svog ginekologa ili ti preporučiti nekog proverenog stručnjaka. Možeš se obratiti i svom školskom doktoru. Razgovor sa njim će te umiriti i zajedničkim snagama doći ćete do zaključka šta dalje. Bitno je samo da ispitaš o čemu je reč i prevaziđeš problem. Možda ćeš jednostavno tih dana morati samo da budeš pažljivija i manje aktivna, a to je upravo ono kako se i sada ponašaš. Svakako ne brini. To nije ništa strašno i rešiće se čim se konsultuješ sa lekarom. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website