Poslednju menstruaciju imala sam 24. novembra, a nemam seksualne odnose

0
0
  • Guest postavljeno 14/02/2017 11:10

Imam 16 godina i dobila sam je pre 3 godine. Zadnju menstruaciju sam imala 24. novembra i do danas više nijednu. Nisam imala odnose, a menstruacije mi nisu bile redovne ni pre. Ovih dana sam sva naduta i boli me stomak, ali još nisam dobila. Na koje načine izlazi spermatozoid iz muškarca? Jel’ može tokom obavljanja manje nužde?

inteen: Draga čitateljko, kao što smo već mnogo puta pisali, devojčice prvu menstruaciju treba da dobiju do 16. godine. Dakle, što se toga tiče, kod tebe je sve u redu. Međutim, ponekad je potrebno i nekoliko godina da bi se ciklus ustalio. Za devojke tvog uzrasta neredovne menstruacije ne predstavljaju neuobičajenu pojavu. Naravno, postoje i drugi uzroci izostanka ili kašnjenja mesečnice, a koji su, možeš otkriti u tekstu 5 razloga zašto ti kasni menstruacija. Ipak, pretpostavljam da je kod tebe to prirodna posledica tvojih godina. Organizam tinejdžera osetljiv je zbog hormonskog disbalansa i svaka promena može ti poremetiti ciklus. Na nastanak tog „problema“ mogu uticati briga oko škole, učenja, društva, nervoza, stres… Nadutost i bol u stomaku su uobičajeni simptomi PMS-a što ukazuje na to da ćeš možda upravo dobiti, ako već nisi.
Ukoliko se to ne desi, trebalo bi da odeš na ginekološki pregled. Ja bih te posavetovala da to uradiš u svakom slučaju. S njim ćeš porazgovarati o svemu. Osim toga, on će sa sigurnošću moći da utvrdi o čemu je kod tebe reč i da li je možda potreban neki vid terapije. To će te u potpunosti umiriti.
A kada govorimo o muškarcima, kod njih do ejakulacije dolazi tokom seksualnog odnosa ili masturbacije. I tada iz muškog polnog organa ne izlazi jedan već milioni spermatozoida, ali to je već neka druga tema. Zaista ne znam zašto te to interesuje, pošto kažeš da nisi imala seksualne odnose. Ako je tako, nema razloga da brineš da si eventualno ostala u drugom stanju. Da bi se to desilo neophodno je da spermatozoidi dospeju do vagine a ti ovde ne pominješ tako nešto.
Kako bi videla da nisi jedina koja ima problem koji navodiš, pročitaj i naše tekstove: Kasni mi 3 meseca, pomozite, Imam 16 godina i neredovne menstruacije. Koji su uzroci? i Menstruacije su mi neredovne i imam pojačan sekret.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website