Kako da se oslobodim straha u komunikaciji sa dečacima?

0
0
  • Guest postavljeno 18/02/2017 22:12

Imam 16 godina. Sledeće subote idemo na sajam turizma. Nisam komunikativna sa dečacima, imam neki strah, dok s drugaricama mogu o svemu da pričam. Kako da steknem samopouzdanje kad pričam sa dečacim? Sve me je strah da ne izvalim neku glupost ili da me ne pitaju imam li dečka ili da li sam ga imala. Nikad nisam imala dečka baš zato što nemam petlju za komunikaciju…
P.S. Na organizovanu ekskurziju preko škole išla sam sa sestrom i drugaricama, i tu smo upoznale dosta njih iz moje škole, ali otkad smo se vratili, niko me se ne seća jer nisam puno pričala sa njima. Drugarice se stalno pozdravljaju sa njima, ja ne.

inteen: Draga tinejdžerko, komunikacija sa dečacima u tvom uzrastu može da stvara problem. Nije neuobičajeno da devojčica ne ume da uspostavi kontakt sa dečacima, kao što postoje i dečaci koji se ne snalaze u ženskom društvu. Sve to ti izgleda još strašnije kada vidiš da tvoje drugarice bez bojazni pričaju sa njima, pozdravljaju se, smeju, druže… Međutim, nismo svi isti. Nekima je, naravno, teže da se oslobode u društvu suprotnog pola. Dobro je što si svesna situacije u kojoj se nalaziš i želiš da se suočiš sa njom. Slične probleme mogu da imaju i osobe dosta starije od tebe, ali ne žele da ih osveste i izbore se s njima jer im je lakše da ništa ne menjaju. Odlično je što želiš da uzmeš stvar u svoje ruke. To je prvi korak ka uspehu. Ne znam dovoljno o tebi da bih mogla da proniknem u razlog ovakvog tvog ponašanjato ali je, recimo, moguće da taj stid ili strah pokreće poređenje sa drugima koje na neki način smatramo boljim, lepšim, sposobnijim, ili uspešnijim od nas. Posmatraš svoje drugarice i čini ti se da njima sve to ide kao od šale, pa te to čini još nervoznijom. Međutim, treba da znaš da nijedna od tih devojčica nije vrednija od tebe. Sedi i dobro razmisli o svemu što te čini takvom kakva jesi. Nabroj sve svoje pozitivne osobine. Seti se zbog čega te drugarice vole i zašto si im zanimljiva. Očigledno je da se družiš sa više njih, što znači da imaš ekipicu, a toga sigurno ne bi bilo da nisi zabavna i simpatična. Kada shvatiš šta su ti jače a šta slabije strane, to ćeš moći da koristiš i u susretu sa dečacima. Ukoliko postoji određen krug onih sa kojima se družite, raspitaj se koje su njihove sfere interesovanja da bi imala spremne određene teme. U početku kreni polako, i to kada si okružena devojčicama koje te vole i u čijem društvu se osećaš opušteno. Uključi se u razgovor, prokomentariši nešto, nasmej se nečijoj šali…
Ne znam da li ti je sestra koju pominješ rođena, ali kako god, to je olakšavajuća okolnost. Ona ti može pomoći. Trebalo bi da je uvek tu da ti čuva leđa. Bar pretpostavljam da je tako. Naprosto, polagano vežbaj da se uključuješ u razgovor kada je tu veća ekipa. Sajam turizma biće dobra prilika za to. Upoznaćeš nove drugare a neke teme o kojima pričaš sa vršnjakinjama mogu biti podjednako zabavne i momcima. S obzirom na to da sa devojčicama možeš da pričaš o svemu i svačemu i imaš drugarice, znači da si komunikativna i društvena, što ti je veliki plus. Moraš da radiš na svom samopouzdanju, a ono će rasti kada budeš otkrivala nove stvari o sebi i drugima i doživela prihvatanje koje nisi mogla dok si se povlačila u sebe kad god se pojavi neki dečak. Ubuduće nemoj pod obavezno da čekaš da neko da ideju za izlazak ili druženje, nego ti predloži šta biste mogli svi zajedno da radite. Kada se nađeš u poznatom mešanom društvu, predloži da odete u bioskop, ali se prvo informiši gde šta igra, saznaj ponešto o filmu koji bi želela da pogledaš. Onda ćeš moći da ih zaintrigiraš pričom o tome. Možeš im, takođe, predložiti odlazak do nekog tinejdžerskog kafića, na koncert, u pozorište… S vremenom ćeš iz nekoga ko je bio pasivan učesnik različitih druženja i koga nisu primećivali moći da postaneš neko od koga se očekuje da ima ideje. To i nije tako teško ako stisneš zubiće i potrudiš se.
Pominješ da nisi imala dečka, ali to ne treba da te brine i sputava. I to nikako ne treba da smatraš svojim minusom. Upravo suprotno. Treba da budeš ponosna na to. Ako te neko pita, samouvereno kaži kako ti se do sad niko nije dopao toliko da bi poželela da ti bude momak. Pretpostavljam i da je to istina. Nisi imala momka, pa šta!? Zaista si još mlada. Nigde ne žuriš. Kad se budeš otvorila, i to će doći na red. Postepeno ćeš postati zadovoljna onim što jesi, osećaćeš se sve lagodnije kada se u tvom društvu nađu i momci. No, nikako nemoj da očekuješ da će se sve to desiti odjednom. To je proces u kome moraš da slediš svoj tempo. Najvažnije je da si spremna da se uhvatiš ukoštac s tom preprekom. Samo hrabro!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website