Da li je prevara ukoliko razmišljam o drugim osobama dok sam u vezi?

0
0
  • Guest postavljeno 22/02/2017 00:47

Ćao, imam 16 godina. Drugi mi kažu da sam zaljubive prirode, mada mene taj izraz nervira jer pravim veliku razliku između sviđanja/simpatija, zaljubljenosti i ljubavi. Pre par meseci izašla sam iz veze sa osobom koja mi je baš mnogo značila i još imam osećanja prema njoj. Ubrzo posle raskida, iz hira, a i da bih se zabavila (nisam baš ispravno postupila, znam) ušla sam u vezu s drugom osobom koja je u mene bila zaljubljena već neko vreme. Osoba mi se sviđala, ali ne kao prva. Raskinula sam posle nekoliko nedelja jer sam se dozvala pameti. Imala sam druga u kog sam bila zaljubljena, sa kojim se svašta dešavalo, prema njemu sam imala najjača osećanja, ali smo se baš udaljili i moja osećanja su izbledela, ali ne sasvim. Imam neke simpatijice prema prijateljima koje znam da nikada neće biti uzvraćene ali postoje godinama. Dopisujem se s jednim dečkom kom se očigledno sviđam, ali ne bih da ulazim u vezu s njim jer možda ne bi bilo fer zbog ovih mojih ostalih simpatija. Mislim, osećanja prema onom drugu nisu me sprečila da budem predivna u vezi koju sam pomenula i da razvijem ogromna osećanja prema toj osobi. Ja znam da kad se u nekoga stvarno zaljubim, to je prava zaljubljenost, nebitno koliko osoba sa strane privuče moju pažnju. Ali je li to normalno? Ja ne bih fizički prevarila osobu sa kojom sam, ali da li su moja izmešana osećanja ipak na neki način varanje? Znam da je pitanje predugačko. Unapred hvala na odgovoru.

inteen: Draga devojko, dobro je da umeš da razlikuješ sviđanje, zaljubljenost i ljubav, kako u teoriji, tako i kroz sopstveno iskustvo. Tvoj emotivni život je svakako bogat u smislu raznovrsnih iskustava iz kojih možeš dosta da naučiš o prirodi same zaljubljenosti, razlici u odnosu na ljubav i sviđanje, ali i o sebi samoj. U tvojim godinama naročito nije neobično da se javljaju svi ovi oblici naklonosti, nekad i istovremeno prema različitim osobama, kao i da osećanja traju kratko ili se brzo usmere na neku drugu osobu. Kao i u svemu, i ovde postoje velike razlike među ljudima, ali je sigurno da nema ništa nenormalno u tvom slučaju. Kako se tebi to dešava češće nego nekima, a i otvoreno pričaš o tome, nije čudno da ti kažu da si zaljubive prirode. Mislim da to ne treba toliko ozbiljno i bukvalno da shvataš, ali se zapitaj zbog čega ti to toliko smeta. Moja pretpostavka je da ti smeta to što imaš utisak da oni time izjednačavaju sve osobe koje ti se dopadaju, pa deluješ kao neko ko prema svima gaji prolazna i površna osećanja. Ako ti znaš da nije tako, onda njihove reči ne bi trebalo da ti smetaju, jer je najvažnije da ti praviš razliku i znaš koliko ti ko od njih znači ili ti je značio. Bliske drugarice to sigurno znaju, a ako želiš da te bolje razumeju, razgovaraj s njima o tome. Svi vole da budu zaljubljeni ili barem da im se neko dopada, i veruj mi, mnogi bi voleli da im se to dešava češće. Važno je i dobro kod tebe to da si svesna šta prema kome osećaš i da si odana osobi sa kojom si. Kao što si rekla, nikad nisi prevarila dečka i nastojiš da veze zasnivaš na pravim i snažnim osećanjima. Odluka da raskineš sa nekim prema kome nisi dovoljno osećala bila je fer prema oboma i samo pokazuje da se dobro ophodiš prema partnerima. Najvažnija tema za tebe jeste koliko te ova izmešana osećanja, kako ih nazivaš, zbunjuju i smetaju ti da se fokusiraš na osobu sa kojom si i da li u tom trenutku zaista želiš da budeš sa njom. Ako stalno zamišljaš drugu osobu i ona okupira tvoje misli, to jeste znak da nešto nije u redu sa vezom u kojoj si i sigurno treba da se zapitaš. Međutim, ako si sa nekim ko ti se jako dopada i sa kim želiš da provodiš vreme, istovremene simpatije prema nekom drugom ne moraju da znače ništa i nisu retke. Na tebi je da razmisliš kada se to desi i doneseš odluku šta želiš. Ako nekog volimo ili smo zaljubljeni, a prema drugom gajimo samo simpatije, ne vidim da je to varanje dok god se osećanja nisu promenila i iskrena si prema sebi i partneru. Kao što i sama znaš, sve zavisi od toga šta ko smatra varanjem, ali ako nema konkretnog čina prevare, osećanja i želja da budeš sa tom osobom a ne nekom drugom jedino su važna. Poenta je da ti praviš izbor na osnovu emocija i donosiš odluku da nećeš podleći nekim prolaznim ili manje značajnim iskušenjima. Ako se tvoja interesovanja i osećanja promene u korist nekog drugog, budi iskrena, to je najbolje što možeš da uradiš za oboje.
Za tebe je najvažnije da sebi razjasniš šta želiš u određenom trenutku i budeš načisto sa svojim osećanjima. Sve ostalo je stvar odluke da budeš sa tom jednom osobom prema kojoj osećaš nešto mnogo jače i značajnije u odnosu na bivše ljubavi ili sitne simpatije. Lepo je što ti je stalo do nekih bivših i što nisi imala ružna iskustva, ali bi bilo dobro da to preispitaš i završiš ako imaš neka nezavršena posla, kako bi mogla da ideš dalje bez nekog tereta. Samo budi iskrena prema sebi i uživaj! Veliki pozdrav!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website