Predrasude, dileme i strahovi pre prvog seksa

0
0
  • Guest postavljeno 23/02/2017 11:05

Dečko i ja 7 meseci smo zajedno, nevini oboje. On je rekao da hoće da me sačeka dok ne budem bila spremna, kaže da želi da to bude iz ljubavi i na obostrano zadovoljstvo. Ljubav je naravno prisutna i previše. Jednom prilikom smo otišli malo dalje od poljupca, bili smo baš opušteni i on je mene oralno zadovoljio, a ja nemam baš neku želju za tim, i to je vrlo lepo primio i rekao je da ne želi da radim nešto ako se ne osećam prijatno. Želela bih da, ako možete, podelite vaše prvo seksualno iskustvo, kakva su vam bila očekivanja, jel’ ste oklevali, jel’ bilo problema spremna ili ne, jer ja se osećam stvarno lepo i želela bih to da uradim, ali imam predrasude o godinama (jer imam nepunih 17), strah od neželjene trudnoće (iako sam pročitala o svim metodama zaštite) i strah od mamine reakcije ako bi je pitala nešto na tu temu.

inteen: Draga devojko, dileme i strahovi koje si opisala su normalna i uobičajena pojava prilikom donošenja odluke o stupanju u seksualni odnos prvi put. Svaka odgovorna i pametna devojka, kakva si i sama, ima ove brige, informiše se o metodama zaštite i preispituje se da li je stvarno spremna na to. Dakle, oklevanje i razmišljanje je prisutno kod svih koji odgovorno pristupaju ovoj odluci, kao što i treba. Ako ne možeš sa majkom, sigurno postoji neka druga starija osoba od poverenja ili drugarica sa kojom možeš da pričaš o tome i koja će ti to potvrditi.
Lepo je što u tvojoj vezi ima toliko ljubavi i što imaš partnera koji je strpljiv i poštuje tvoje želje. Ipak, kao što i sama znaš, ovo nije samo po sebi dovoljno i potrebno je da osetiš da si dovoljno spremna i opuštena za intimne odnose. Mada kažeš da to želiš, brinu te godine, mogućnost trudnoće i reakcija majke. Ovo ostavlja utisak da si ipak još uvek zbunjena i nisi sasvim spremna jer, očigledno, sama želja i činjenica da ti je lepo nisu dovoljne. Iako su strahovi i brige normalni, spremnost podrazumeva da budemo u stanju da se suočimo sa njima i preuzmemo odgovornost za posledice svojih postupaka. Dakle, bez obzira na to što je doza nesigurnosti normalna, bilo bi dobro da budeš malo sigurnija u svoju odluku i da to uradiš kada budeš u redu sa tim. Kažeš da si se već raspitivala o metodama zaštite i to je dobro, ali možda ti treba još usmeravanja na ovu temu pa bi odlazak kod ginekologa mogao da umanji tvoje brige a dobićeš i odgovore na pitanja koja ti je  problem da postaviš mami (Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu). Što se tiče godina, to je potpuno individualna stvar i pitanje je samo da li si ti u redu sa tim da sada izgubiš nevinost. Ono što je za nekog prerano, za drugog je normalno, i baš zato ne postoji jedinstveno pravo vreme za svakog. To zavisi od osobe do osobe. Ako nisi sigurna i ne možeš dovoljno da se opustiš, daj sebi još vremena. Imaš dečka koji te razume i voli, a fizički kontakt koji imate je dobar put ka upoznavanju sebe i svog tela i možda je to za sada i dovoljno.
Kao što vidiš, nekako se sve svodi na tvoj doživljaj spremnosti i opuštenosti pa onda i sigurnosti da to stvarno želiš. Dileme i brige koje imaš jesu normalne, ali one postoje sa razlogom i možda ne bi bilo loše da još malo istražuješ, informišeš se, pričaš sa bliskim ili stručnim osobama i tako polako prihvatiš ovaj oblik bliskosti kao nešto normalno. Nema razloga da žuriš i pritiskaš se. Kada zaista budeš spremna, to ćeš osetiti i znati, i to će bez dileme biti pravo vreme. Veliki pozdrav i srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website