Dečko u kog sam zaljubljena uskoro odlazi iz škole i ja ne znam šta da radim

0
0
  • Guest postavljeno 30/03/2017 14:33

Zdravo! Želim prvo da vas pohvalim jer ste zaista sjajni. Redovno čitam pitanja na ovom sajtu i u nekim sam se pronašla, pa ste mi zaista bili od pomoći. Međutim, na ovo pitanje nisam naišla. Prvo ću vam opisati situaciju, a onda ću vam reći i šta me to u stvari muči.
Idem u prvi razred srednje i mnogo mi se sviđa jedan dečko (od početka školske godine) koji je 4. razred u istoj školi. Nije moja smena, mislim da nije čak ni iz grada nego sa periferije ili iz nekog okolnog naselja. Dodao me je na fejsu zbog škole, a onda me je zapratio na Instagramu, a ja sam mu uzvratila. Popularan je i mnogo lep. Nekoliko puta sam se izblamirala pred njim, pala, saplela se, drugarice su me zadirkivale (ne iz loše namere). I on je sve to primetio. Mislim da sam mu simpatična, ali ne na način na koji bih ja to želela. Mlađa sam od njega 3 godine, a to je u našim godinama mnogo. Nisam sigurna, ali mislim da ima devojku koja je starija od mene 1 godinu.
Muči me to što zapravo znam da mu se ne sviđam. Shvatam da ima previše razloga zbog kojih mi nikada nećemo biti zajedno. Ali ne znam kako to da prevaziđem. On sledeće godine kreće na fakultet i neću ga verovatno više nikad videti. U jednu ruku mi je lakše, jer ću ga tako verovatno brže preboleti, a onda mi je i krivo jer nam se putevi uskoro razilaze zauvek. Šta da radim? Hvala unapred! <3

inteen: Draga čitateljko, veoma lepo razmišljaš. Uspela si čitavu situaciju da razložiš i protumačiš tako da ti je jasno koje sve prepreke stoje na putu ostvarenja tvoje ljubavne priče. Potpuno razumem kako se osećaš. Ta razlika u godinama u vašem uzrastu zaista nije zanemarljiva. Njegova interesovanja se sasvim razlikuju od tvojih. Ti si tek zakoračila u srednju školu i otvorila novo poglavlje u svom životu a on iz njega uskoro izlazi. Kasnije, tri godine ne predstavljaju naročit problem, ali sada kada si ti prvi a on četvrti razred, dele vas mnoge stvari. Momak koji ima 19 godina prirodno će želeti da ima seksualne odnose, a pitanje je da li si ti spremna na to. Još si zaista mlada i to bi bilo prerano. Osim toga, takve veze nose i druga iskušenja. On je punoletan, može da putuje i živi sam, počeće da studira, njegovo društvo se razlikuje od tvog, kao i njihovi razgovori, želje, stremljenja… Ti imaš potpuno pravo da uživaš u godinama u kojima si a ne da žuriš da odrasteš. Dakle, treba da slediš svoj tempo. Možeš pročitati naše tekstove Da li je u redu biti sa dečkom koji je četvrta godina, ako sam ja prva?, Može li veza sa 6 godina starijim dečkom ostaviti posledice na mene?, Sa starijim sam dečkom, želim da mi on bude prvi, ali ne znam da li sam spremna. Ako je istina da on ima devojku, i to predstavlja poteškoću za ostvarivanje vaše veze. Mala je verovatnoća da će raskinuti a onda odjednom uploviti u novi odnos.
E sad, najverovatnije je da si mu simpatična. Moguće da pretpostavlja da ti se dopada i da mu je tvoja zbunjenost (to što si se saplela, pala i izblamirala se pred njim i što te drugarice zadirkuju) slatko. Svakako ne možeš sa sigurnošću da znaš šta će biti za nekoliko godina i da li ćete se ikada više sresti. Ništa nije nemoguće. Ipak, za sada ne treba o tome da razmišljaš i nadaš se. Trenutno je najvažnije da se pomiriš sa činjenicom da između vas neće biti ništa, te da će vam se uskoro putevi razići. Međutim, možeš se upoznati s njim. Prijatelji ste na fejsu, a možda postoji i neko koga oboje znate. Ako imaš petlju i to bi volela, probaj da izdejstvuješ tako nešto. Nemoj time da se baviš ukoliko misliš da bi ti tad bilo još gore. No, to je način da tu i tamo kontaktiraš s njim i pošto ode iz škole. Sve zavisi od tebe. To je mač s dve oštrice. Jer, tako ga se nećeš „osloboditi“ ni kada više ne budete bili u istoj školi. Postoji mogućnost da postanete drugari i to će te uvek žuljati. Ali, niko ti ne može reći šta da radiš, pa ni ja. Dobro razmisli i odluči.
Druga varijanta je bezbolnija. Kao što si i sama zaključila, ostane li na ovome, dogodine će ti biti lakše. Pošto ga nećeš sretati svakodnevno, postepeno ćeš ga i zaboraviti. Znam da si tužna što odlazi. Emocije su ti pomešana, ali tako je kako je.  Patićeš neko vreme, a onda ćeš morati da se potrudiš da se odljubiš. Tako bi sebi dala šansu da te neki drugi dečko zainteresuje i da se upustiš u vezu primerenu tvom uzrastu. Naravno, kada to budeš želela i budeš spremna. Očigledno je da imaš prijatelje i oni će ti u tome pomoći. Druži se sa njima, izlazi, idi u bioskop, šetaj… Imaćeš i obaveze u školi, učićeš i polako će sve leći na svoje. Promisli i postupi kako misliš da je najbolje. S obzirom na to da si vrlo analitična, što se vidi iz tvog pitanja, sigurna sam da ćeš doneti ispravnu odluku. Držim palčeve.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

 

  • You must to post comments
0
0

lepo

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website