Da li je masturbacija štetna po naše zdravlje?

0
0
  • Guest postavljeno 05/03/2017 16:09

Je li masturbacija štetna po naše zdravlje i šta može da nam se dogodi?

inteen: Dragi čitaoče, prethodna uverenja o štetnim posledicama masturbacije odavno su odbačena. To nije ništa nenormalno i ne može ti naškoditi. Stara verovanja da to može prouzrokovati najrazličitije probleme, od slepila do ludila, danas su neprihvatljiva. Ljudi masturbiraju i kasnije, kada odrastu i kada su u vezi ili braku, i to ne ugrožava njihov odnos sa voljenom osobom. Dakle, radi se o sasvim prirodnoj stvari.
U jednom istraživanju sprovedenom na deci uzrasta od petnaest i šesnaest godina starosti, tri četvrtine dečaka i više od polovine devojčica priznalo je da masturbiraju, a stručnjaci procenjuju da su prave brojke još veće, posebno kada se radi o dečacima. Istina je da se tinejdžeri osećaju nelagodno kada je reč o masturbaciji. Oni koji odrastaju u zajednicama i/ili kulturama gde se masturbacija još smatra pogrešnom, mogu se osećati krivima. U tome bi trebalo da im pomognu roditelji. Ovo nikako ne bi trebalo da bude tabu tema. To je normalan proces sazrevanja mlade osobe. Osim što služi za oslobađanje seksualne napetosti, masturbacija pomaže i na druge načine. Ona služi da upoznaš svoje telo i otkriješ šta ti prija a šta ne, pa ćeš se shodno tome ponašati i sa budućim partnerom, kasnije u životu.
Mastrubacija nije zlo, niti greh. Zbog nje ne možeš prestati da rasteš, oslepiš, poludiš ili dobiješ više bubuljica nego što ih već imaš. Ne možeš ni zatrudneti, dobiti seksualno prenosive bolesti, pretvoriti se u čudaka, postati sterilan. Samo je bitno da to radiš u osami svoje sobe, nikako na javnim mestima! U tom slučaju ili ako te nakon samozadovoljavanja grize savest i osećaš se loše, onda to nije dobro za tebe. Isto tako, moraš paziti da se ne povrediš i da ti to ne postane opsesija. Ali, to su sve ekstremni slučajevi. Inače, masturbacija nije štetna. Normalno je ako to radiš, kao i ukoliko odlučiš da to ne radiš, pa i ako se pitaš kakvo je to iskustvo iako ga još nisi doživeo. Pročitaj i naše tekstove: Kako da masturbiram? (ako si devojčica) ili Možete li da mi objasnite kako muškarac doživljava orgazam? (ako si dečak). I ne brini, s tobom je sve u najboljem redu.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website