Može li kandida da se prenese iako se pri seksu koristi kondom?

0
0
  • Guest postavljeno 06/03/2017 13:47

Imam kandidu i lečim se ali sam imala odnose sa dečkom, naravno sa kondomom. Nijednog jedinog momenta ga nije skidao tako da nam se polni organi bez kondoma nisu dodirivali. Da li je ipak nekako moguće da je on zaražen tj. da je sada i on ima? Hvala unapred na odgovoru.

inteen: Draga čitateljko, gljivica Candida albicans u najvećem broju slučajeva uzročnik je vaginalne kandidijaze koja je čest problem kod žena. Ona ne spada u polno prenosive bolesti jer do njene pojave mogu dovesti i primena antibiotika, slab imuni sistem, upotreba jakih sredstava za higijenu… No, ukoliko je jedan partner ima, može se preneti na drugog ali prilikom nezaštićenog odnosa. U tom slučaju oba partnera se podvrgavaju terapiji. U suprotnom lečenje neće biti uspešno.
S obzirom na to da ste ti i tvoj dečko koristili kondom, ne bi trebalo da je i on zaražen, ukoliko zaista nije došlo do direktnog kontakta genitalnih organa. Mada simptomi kod muškaraca nisu tako očigledni kao kod žena, ako tvoj momak oseti bilo kakve neprijatnosti ne bi bilo loše da ode na pregled. S druge strane, podrazumeva se da ćeš nakon završetka terapije i ti otići na kontrolu. Kandidijaza zna da bude jako dosadna i naporna.
Tokom terapije može ti pomoći i da promeniš režim ishrane. Izbegavaj šećer i namirnice koje sadrže gljivice i plesni kao što su hleb, kolači, keksi, a zatim i ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, pistaće, kikiriki… Hrani se zdravije, jedi žitarice, integralni pirinač, sveže, posebno zeleno, povrće, obični jogurt, ribu, beli luk… I ne brini. Najvažnije je da je problem rešiv. Srećno!

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website