Patim jer ne mogu nikako da se odljubim od jednog dečka

0
0
  • Guest postavljeno 06/03/2017 15:19

Ćao! Imam jedan problem. Opisaću Vam situaciju. Upoznala sam jednog dečka pre dve i po godine. Kada smo se upoznali malo bolje, stvarno sam se mnogo zaljubila u njega, a i on u mene. Međutim, ja sam tada bila 7. razred, a on 8. i nisam želela da budemo u vezi. Odbila sam ga kada me je pitao da izađemo, upravo zbog navedenog razloga. Onda je počeo dosta da se menja. Postao je grozan prema meni, rekao mi je da bi mi lepše stajalo da pušim i sl., na kraju smo se i posvađali. Više ne razgovaramo. Tada sam mislila da me neće mnogo povrediti to što se desilo. Ali, zaljubljena sam u njega od trenutka od kada sam ga upoznala, pa sve do sada. Bez obzira na to šta se sve izdešavalo i ma koliko god loših stvari o njemu znala, ne mogu da se odljubim. Zadrhtim i srce mi ubrzano lupa kad god ga vidim. Niko to ne zna, drugarice jednostavno ne bi razumele, a trenutnog najboljeg druga sam odbila baš zbog njega, pa nije baš u redu da njemu to ispričam (nije jedini kog sam odbila zbog već pomenutog dečka, bilo ih je mnogo). Svake godine se moja, njegova i još jedna porodica sastaju na jednom ručku i dođe mi da zaplačem koliko mi je žao zbog svega. Moji roditelji se inače ne druže s njegovim, organizatori su ta treća porodica. Jednostavno ne vidim rešenje ovog problema. Da mogu da vratim vreme, rekla bih mu DA kada me je pitao da izađemo. Bila bih najsrećnija na svetu da naš odnos bude kao na početku. Hvala unapred.

inteen: Draga devojčice, nisi postavila konkretno pitanje, pa mogu samo da dam komentar na opis situacije, ali ti ne mogu ponuditi nijedno drugo rešenje problema osim razgovora. Imaš tu priliku na prvom sledećem porodičnom okupljanju, pa je možeš iskoristiti da raščistite vaš odnos ako to želiš. Isto tako nema razloga da ti njega ne pozoveš da izađete kad se već toliko kaješ što si ga odbila. To će ti dati mnogo više odgovora, nego plakanje. Videćeš njegovu reakciju i u zavisnosti od toga znaćeš šta ti je dalje činiti. Ipak, pre toga bi mogla da razmisliš o sledećem:

1. Zašto ti taj dečko i dalje okupira misli ako je promenio stav prema tebi samo zato što si odbila jedan izlazak s njim? Zašto nije bio uporniji umesto toga ako mu je stvarno stalo do tebe? Kao da mu je povređena sujeta važnija od toga da te osvoji, a imao je isti broj prilika kao i ti.
2. U čemu je problem ako je godinu dana stariji od tebe?
3. Ako je tvoje odbijanje da propušiš bio razlog za svađu, to je ispravan stav i ne posustaj, ali ga pitaj šta je podrazumevao pod tim i šta to njemu znači.
4. Popravi odnos s najboljim drugom. Kakvi ste vi to drugari ako ima skrivenih namera i osećanja?

Nije rešenje u odbijanju prilika za novu vezu i održavanje statusa quo. Angažuj se najpre oko toga da tebi bude jasno šta želiš, a onda stupi u akciju. „Sedenje skrštenih ruku” nikome nije pomoglo. Trebalo bi da se aktiviraš i pokušaš da rešiš situaciju kako se više ne bi mučila. Ukoliko shvatiš da nemaš kod njega više šanse, biće ti teško kao i sada, ali ćeš znati na čemu si i polako ćeš moći da se izboriš sa svojim osećanjima i kreneš dalje. Osim toga, porazmisli o tome da li je on vredan tvoje pažnje s obzirom na njegovo ponašanje koje je usledilo pošto nisi prihvatila poziv za izlazak. On nije bio dovoljno uporan i nije ni na koji način dokazao da mu je izistinski stalo. Olako se povukao i počeo da se menja. Jasno mi je da si zaljubljena i da te to koči da sagledaš stvari iz pravog ugla, ali potrudi se i uhvati se u koštac sa problemom. Držim ti pesnice i nadam se da će se sve dobro završiti!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website