Da li je normalno da pri prvom seksu nema krvarenja?

0
0
  • Guest postavljeno 07/03/2017 12:26

Pre mog prvog odnosa dosta sam se raspitivala i čekala sam trenutak da budem spremna, od mnogih sam čula i na mnogim sajtovima sam pročitala da tokom prvog odnosa bude krvarenja. Meni se to nije desilo, imala sam odnos 4 puta do sad i nijedan put nisam imala krvarenje. I dalje imam himen. Mogu samo da kažem da me je svaki put na početku bolelo, pogotovo prvi put. Da li je normalno da ne bude krvarenja i da li su takvi slučajevi česti. Dečko je čak počeo malo da sumnja u mene da sam ja to već uradila sa nekim pre njega.

inteen: Draga čitateljko, većina ženske dece rađa se sa himenom. O tome šta je himen pisali smo mnogo puta. Ipak ću ponoviti: reč je o tankoj membrani u početnom delu vagine. Tokom prvog seksualnog odnosa dolazi do probijanja himena i to se zove gubitak nevinosti. Pri tom činu neko oseća blaži, neko jači bol, kod nekog nema ni kapi krvi, kod drugih je ima više, dok postoje i slučajevi obilnijeg krvarenja. Neke devojčice nemaju himen. Za njih je prvi seks manje bolan i njegovo pucanje i ne može biti dokaz da su bile nevine. A bol koja se inače javlja najčešće je prouzrokovana grčenjem unutrašnjih mišića vagine. I tome dodatno doprinose nervoza i strah. Čitanjem članka Kako i kada se gubi nevinost?, možeš saznati još neke zanimljivosti na ovu temu. Dakle, kao što sam rekla, dešava se da prilikom prvog seksa ne bude krvarenja pa je to i kod tebe slučaj. Ne treba da veruješ svemu što piše na internet.
Bilo kako bilo, ti nikako ne možeš biti sigurna imaš li još uvek himen ili ne. Ne znam odakle ti to. Jedino ginekolog može utvrditi tako nešto. Pošto si već postala seksualno aktivna, posavetovala bih te i da odeš na ginekološki pregled kako bi se informisala o svemu, pa i kontracepciji, i postavila sva pitanja koja te kopkaju.
Što se tiče tvog dečka, on nikako ne bi trebalo da sumnja da si ti bila sa nekim pre njega. To da li je bilo ili nije bilo krvi prilikom seksa ne sme da bude preduslov vašeg međusobnog poverenja. Ukoliko on nije siguran u tebe, onda vaš odnos ne počiva na zdravim temeljima i to je ono o čemu treba da popričate. Ti si iskrena i očigledno zabrinuta zbog date situacije i s obzirom na to da pre njega nisi upražnjavala seks i to si mu i objasnila, tvoj momak treba da ti veruje. Porazgovarajte i raščistite stvar. On bi trebalo da shvati da je poverenje ključno za uspeh jedne veze. Razjasni mu da nije lepo što dovodi u pitanje tvoju reč, jer ukoliko je sad tako, to će se ponavljati i ubuduće, vezano za neke druge situacije, a to je nedopustivo. Sumnja i ljubomora nisu dobra baza za razvoj odnosa između dvoje ljudi, bilo da je reč o emotivnim partnerima, bilo da je reč o prijateljstvu. I da zaključim još jednom: krvarenje nije dokaz nevinosti. Pozdrav i sve najbolje.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website