Kako da prestanem da mislim o dečku koji mi se sviđa i nađem drugog?

0
0
  • Guest postavljeno 26/07/2016 21:20

Već oko godinu dana sviđa mi se jedan momak. Znam da nemam nikakvih šansi kod njega, pa pokušavama da nađem drugog. Ali svaki put kada ga vidim u gradu srce krene da mi lupa, no ne javimo se jedno drugome (išli smo zajedno u odeljenje u osnovnoj). Kako da prestanem da mislim o njemu? Kako da nađem nekog drugog? 
P.S. Nikad se nisam poljubila, pa ne bih želela da prvi poljubac bude bez imalo osećanja.

inteen: Iz  tvog pitanja se lepo vidi kako zaljubljenost, naročito platonska i na daljinu, može da bude i lepa i teška u isto vreme. Osećanja koja je prate pomešana su: pruža nam radost i zadovoljstvo kada smo u mašti, a čežnju i patnju kada se vratimo u stvarnost.
Postoje neke okolnosti koje posebno doprinose održavanju osećanja zaljubljenosti. Kao prvo, tu je tvoje uverenje da kod tog dečka nemaš nikakvu šansu. Na taj način mu pripisuješ značajnu vrednost, činiš ga nedostižnim pa je tvoja želja da budeš sa njim automatski osujećena. Često upravo prepreke ostvarenju hrane želje, a to predmet želje čini još poželjnijim i privlačnijim. Druga stvar na koju bih ti ukazala jeste činjenica da se ne poznajete dovoljno, čak se, kako kažeš, i ne javljate jedno drugom. U takvoj situaciji verovatnije je da su tvoje predstave o njemu iluzija koju je teško razbiti s obzirom na to da nemate nikakav kontakt.
Posebnog recepta i brzog rešenja nema, jer pokušaji da te emocije suzbiješ, namerno i snagom volje, samo imaju kontraefekat. Daj sebi vremena, prihvati da se trenutno tako osećaš i ne zabranjuj to sebi. Pokušaj da ga gledaš kao nekog sebi ravnog, jer on to i jeste, napravi neki novi korak, tipa, da mu se javiš u prolazu ili nađeš način da budeš češće u njegovom društvu. Na taj način, ako se ne desi obostrano sviđanje, iz očaranosti (idealizovane slike) razviće se RAZočaranost (rušenje te slike). Tada ćeš moći da ga vidiš drugim očima i otvoriš se za nekog novog. Samo strpljivo! I srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

 

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website