Volela bih da imam dečka ali me u tome sprečava fizički izgled

0
0
  • Daniela postavljeno 08/04/2017 17:18

Zdravoo! Imam 14 godina, nisam sigurna da li je prerano da imam neku vezu, ali bih zaista volela. No, u tome me sprečava moj fizički izgled. Znate kakvi su dečaci, vole da vide zgodnu devojčicu, a ja to baš i nisam… Mršavica sam otkad znam za sebe i nikako ne mogu da se ugojim. Kod nutricioniste ne idem, jer tamo mora da se da krv, a ja se igala plašim (padam u nesvest i imam fobiju od igala). Dečaci me zbog toga ne primećuju i osećam se nevidljivo i nebitno… Ne znam kako ovu fazu da prebrodim, dugo se ovako mučim, znam da treba gledati svoju lepšu stranu, ali to mi ne pomaže da me neko primeti ili slično. Ne znam šta da radim, a mama kaže da fantaziram zbog puberteta, pa baš i ne obraća pažnju… Pomoooć! 🙂

inteen: Zdravo, četrnaestogodišnjakinjo naša! Hvala ti što si nam poverila svoj problem. Kada je u pitanju fizički izgled, pošto si u pubertetu, treba da budeš svesna činjenice da ćeš se još menjati. Moguće da tvoj rast nije završen i masa se još raspoređuje po delovima tela. Treba da znaš da je nekome metabolizam izuzetno brz, a nekome kilav, neke tvoje drugarice su već dobile grudi, a kod nekih će se to desiti kasnije itd. Najvažnije je da shvatiš da lepota nije samo ono što se vidi, već čuje, zagrli, oseti… Tačno je to što si i sama zaključila: treba da posmatraš svoju lepšu stranu, na nju budeš ponosna i potrudiš se da prihvatiš ono što ti se ne sviđa pa to više nećeš ni primećivati. Ukoliko su i tvoja mama i baka mršavice, najverovatnije da ćeš i ti ličiti na njih. To znači da s tim treba da se pomiriš i pritom uvidiš koliko vrediš bez obzira na to imaš li obline ili ne.
Osim toga, ukusi se razlikuju. Nisu ni svi dečaci isti. Neko voli punačke devojčice, a neko mršavice, iako će se svako najbolje uklopiti s osobom sa kojom ima slična interesovanja i teme za razgovor, pa tako fizički izgled „pada u drugi plan“.
Što se tiče ishrane, nemoj se nezdravo hraniti i uzimati brzu kaloričnu hranu, ne bi li se ugojila. Telo odlično „pamti“ i može ti vratiti kilograme kada to ne budeš želela. Mnogo devojaka, koje se bore sa suvišnim kilogramima, pozavidelo bi ti na vitkosti! Videćeš postepeno da je takva figura prednost, a ne mana. Kasnije u životu bićeš zadovoljna što se ne gojiš lako.
Čula sam da ima nutricionista koji na drugačiji način određuju adekvatan režim ishrane, prema onome što voliš ili ne voliš da jedeš, merenjem nekih drugih parametara tvog organizma, čak i prema psihološkom profilu itd., bez vađenja krvi. Zamoli mamu da ti pomogne da nađeš stručnjaka koji tako radi. Verujem da će se angažovati ako predložiš i poneko rešenje, a ne samo da joj iznosiš probleme, zato je možda prestala da obraća pažnju.
Kada budeš zadovoljna sobom, dečaci će prilaziti sami. Sve je stvar toga kako zračiš. Zato poradi na sebi u svakom smislu i ne brini, zaista ima vremena za prve poljupce! Želim ti puno sreće i upornosti! Veliki pozdrav.

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website