Da li je u redu da se vidim sa bivšim dečkom iako sam u dugoj vezi?

0
0
  • Guest postavljeno 08/03/2017 20:02

Imam 18 godina, dečka i dugu vezu od skoro 8 meseci i mnogo njegovog truda da uopšte uđemo u vezu i budemo zajedno… Pre njega bila sam jako zaljubljena u jednog drugog dečka s kojim se nisam čula godinu dana a onda smo se nedavno čuli i pričali. On me je pitao da se vidimo i popričamo o svemu što je bilo i o čemu smo ćutali i da se razjasnimo… Naravno da ne bude ničega između nas već samo da razgovaramo. U dilemi sam. Ne znam šta da radim, jako se plašim reakcije svog sadašnjeg momka pošto zna da sam bila baš zaljubljena u ovog dečka. Prema sadašnjem dečku osećam veliko strahopoštovanje i nikako ne bih htela da ga izneverim i ne bih želela ni da on zna za ovo, ali uglavnom istina uvek izađe na videlo. Osećam grižu savesti iako ništa nisam ni uradila. Da li da se vidim sa ovim drugim dečkom?

inteen: Draga devojko, situacija koju opisuješ i dilema koju imaš potpuno su normalne i česte u životu svakog od nas. I kao i sve drugo, podrazumevaju prihvatanje odgovornosti i snošenje posledica za svoje postupke. Svako ima prošlost, bivšeg partnera ili osobu koja joj se jako sviđala i u koju je bila do ludila zaljubljena. To se ne može a i ne treba izbrisati. U mnogim slučajevima, ako se veza ili zaljubljenost završi na korektan način, gde ni jedna strana nije preterano povređena, ili je prosto prošlo dovoljno vremena, možemo ostati prijatelji ili barem u kontaktu sa tom osobom. To ne mora nužno da znači da nam se ta osoba i dalje sviđa ili mi njoj i nema ništa loše u tome. E sad, ako osećanja i dalje postoje, onda to može biti problem i razlog za osećanje griže savesti. Ono se javlja kada uradimo nešto za šta znamo da nije OK ili što ne bismo voleli da neko uradi nama.
Kada su veze u pitanju, pogotovo dugotrajne, nemoguće da se nikada ne pojavi neko nov ko će nam biti zanimljiva, sa kim ćemo poželeti da provedemo malo više vremena i ko će nam se svideti. To je normalno i ne treba da vuče sa sobom kajanje. Do nas je kako ćemo se dalje poneti, a naši postupci mogu dovesti do posledica zbog kojih ćemo žaliti. Varanje je nešto što odlučimo da uradimo, to radimo svesno i kada neko kaže da nije znao šta radi, da je recimo bio pijan, to su gluposti. Taj suvišni korak pravi se vrlo svesno. Ono što hoću da kažem je da je prirodno i ljudski da nam se neko dopadne a da li ćemo dozvoliti da se takva osećanja razviju i dostignu onaj nivo gde kažemo „zaljubio sam se, šta ću, desilo se, nije do mene“ zapravo jeste do nas. Ako nisi sigurna u sebe ali ne želiš da napraviš glupost, nemoj ni da rizikuješ. Odnosno, ako nisi sigurna da ćeš sa svojom bivšom simpatijom moći samo da pričaš a da se ništa više od toga ne dogodi, nemoj da se viđaš s njim. Ali ako misliš da je moguće da samo porazgovarate, ako voliš svog dečka i ne želiš da ga prevariš, ako si prevazišla tu zaljubljenost, onda nema ništa loše u tome da se vidiš sa tim drugom.
Iz tvog pitanja dve stvari ne razumem: da li se tebi taj stari dečko i dalje sviđa i voliš li sadašnjeg dečka i da li ti je lepo sa njim u vezi. Jedino što si rekla je da premu njemu osećaš strahopoštvoanje. Mislim da to nije najbolje osećanje koje treba da imaš prema dečku. Ne vidim zašto bi ga se bojala. Osećanja na kojima bi zdrava veza trebalo da se zasniva su poštovanje, poverenje i ljubav a ne strah. Slažem se s tobom da se sve na jedan ili drugi način sazna. Ako odlučuš da se vidiš sa bivšim i ne kažeš svom dečku a on to sazna, ima svako pravo da prestane da ti veruje, počne da sumnja u tebe i pomisli da si uradila nešto što ne treba. Ukoliko mu otvoreno kažeš da idete na kafu samo da porazgovarate, da voliš njega i želiš da budeš sa njim a da ti druga osoba znači samo kao prijatelj i ništa više ne osećaš prema njemu, nema razloga da to tvom dečku smeta. U suprotnom, to je možda još jedan problem na kome bi trebalo da poradite kako bi vaš odnos bio bolji i čvršći. Poverenje, tj. nedostatak istog i zatvorenost u komunikaciji, glavne su prepreke za formiranje zdrave veze. Zato je dobro da u ovim godinama naučiš koliko je to važno jer ćeš bez toga teško ikada imati valjanu vezu.
Da sumiram, moraš prvo sama sa sobom da razmisliš šta želiš od veze sa svojim dečkom, kakva osećanja gajiš prema bivšem, kao i da li viđanje sa njim može da se završi na način na koji ne želiš. Onda odluči šta ćeš uraditi. A mislim da dečka svakako ne treba da lažeš.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website