Zašto me momci ne smatraju osobom za ozbiljnu vezu i beže od mene?

0
0
  • Guest postavljeno 11/03/2017 17:05

Ćao, imam 16 godina, uskoro punim 17. Poslednju vezu imala sam pre 2 i po godine, od tada su bile samo na jedno veče. Počinjem da se pitam da li nešto nije u redu sa mnom i šta, jer nikako da se upustim u nešto ozbiljnije. A te veze od ranije deluju mi kao da to nisam bila ja, već neki prošli život, jer je stvarno bilo davno i bila sam nezrela. Još od tada me obeshrabruje što moj odnos s muškim osobama pukne pre nego što je i počeo. Jednom dečku sam se sviđala, ali on meni nije, pa smo zato prekinuli. Jedan mi se baš dugo sviđao i poljubili smo se i mislila sam da se i ja njemu sviđam, ali posle toga me ignorisao kao da ne postojim, i to veče je rekao mojim drugaricama kako je njemu potrebna ozbiljna veza, u smislu kao da ja nisam osoba za to. Poslednje je da mi se jedan dečko svideo jako i ljubili smo se nekoliko puta i dopisivali se ceo mesec non-stop, a onda mi je samo odjednom rekao da treba da stanemo i od tada se nismo čuli čitavih mesec dana. Drugarica mi kaže da sam previše izbirljiva i da je to problem, ali ja to ne vidim tako. Ne smatram ni da sam ružna, nezanimljiva. Zbog čega onda imam utisak da momci beže od mene i ne smatraju me za osobu za ozbiljnu vezu kada je to upravo ono što mi treba?

inteen: Ćao, draga čitateljko! Hvala ti što si nam se poverila. Razložićemo tvoje pitanje radi boljeg uvida.
Tvoja poslednja veza, ako dobro shvatam, bila je kad si imala 14-15 godina, što je prilično rano za upuštanje u nešto trajnije. Zato možda i ne čude kasnije vezice „na jedno veče”, jer si se suviše rano vezala, a da nisi imala priliku da promisliš kakav muško-ženski odnos želiš, kakve momke voliš, šta ti je važno u vezi i sl.
Čemu žurba da se upustiš u nešto ozbiljnije? Imaš tek 17 godina. Ipak već si veoma zrela, čim se pitaš kad će ona prava, ispunjavajuća veza. Moraš da shvatiš da, ako tražiš vršnjake, to ćeš sada teško dobiti, jer sedamnaestogodišnjaci nisu tako emotivno stabilni. Odnosi s muškim osobama možda pucaju zbog tvojih prevelikih očekivanja i ulaganja dubokih osećanja, dok se oni  još traže  i “šire” svoje emotivne kapacitete. Uopšte nije isključeno da im je veza s tobom prva i da nemaju dovoljno iskustva, pa se uplaše i pobegnu.
Normalno je da doživiš i neuzvraćene emocije. Nikoga ne možemo da nateramo da mu se sviđamo, niti možemo da „naređujemo” svojim osećanjima, tako da to ne treba da te opterećuje. Nije prijatno nekoga odbiti i nositi se s krivicom što smo ga povredili, ali u ljubavi se i to dešava.
Nažalost, poljubac ne znači i početak veze, niti na osnovu jednog može da se zaključi da li je osoba ozbiljan kandidat za razmenu emocija, mada veza nije samo to, već razumevanje i tolerancija. A taj dečko što komunicira s tobom preko tvojih drugarica ima problema sa samopouzdanjem i očigledno ne zna šta želi ili nema strpljenja. Da bismo nekoga upoznali, moramo mu dati mnogo više prilika.
Ono što je karakteristično za mlade muškarce jeste da oni istovremeno „muvaju” više devojaka da bi im uspešnost bila veća, što doprinosi već pomenutom samopouzdanju, koje je ključno u adolescentsko doba. A što se tiče drugarice, ona ne može bolje od tebe da zna da li si ti izbirljivija, opreznija, ozbiljnija ili osetljviija nego što „treba”, ti najbolje osećaš koja ja prava mera i prema tome doziraj osećanja i biraj prema kome ih usmeravaš. Ne dozvoli da te ovi privremeni neuspesi obeshrabre ili da pomisliš nešto negativno o sebi.
Savetovala bih ti da, kad upoznaš nekog, ne srljaš, niti pominješ planove i želje za ozbiljnu vezu, to će doći spontano ukoliko je to ono što i dečko želi jer će onda i on raditi na tome isto koliko i ti. Srećno i mnogo ljubavi ti želim!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website