Drug me je pozvao na piće a ja ne znam ni kako da se ponašam, ni kako da kažem roditeljima

0
0
  • Guest postavljeno 12/03/2017 15:51

Pozvao me drug na piće (ja njega smatram drugom) i rekla sam da ne mogu jer mi je prljava kosa. Nikad nisam izašla sa nekim momkom, ali bih volela. Problem je taj što ne znam šta bih roditeljima rekla sa kim idem. Htela sam da kažem da idem sa drugaricom, ali jednoj je došao dečko, a druga je otišla kod babe i dede van mesta i oni to znaju. Kako da odem da se vidim sa njim kada me sledeći put pozove (ako me pozove) i o čemu da pričamo? Kako da odreagujem ako pokuša da me poljubi jer neću da budem sa njim, već da budemo drugari, a za kasnije ćemo da vidimo ako mi se svidi? On je ’97 godište, a ja ’00. Da nije velika razlika između nas? On se ne ponaša kao svi stariji momci, ne misli samo kako će neku devojku da odvuče u krevet i ima dosta drugarica koje su moje godište i ’01. Molim Vas da brzo odgovorite pošto neću moći dugo da ga odbijam, jer mi je glupo.

inteen: Draga čitateljko, vrlo lepo razmišljaš s obzirom na to da sa tim dečkom želiš prvo da se zbližiš a zatim, ukoliko ti se svidi, i da eventualno započneš vezu. Zato me čudi tvoje pitanje vezano za roditelje. Pošto si promišljena i oprezna, ne vidim razlog da od njih kriješ gde ideš i sa kim se družiš. Ne znam kakav odnos imate, jer o tome nisi govorila. No, čak i da su strogi i čini ti se da te ne bi razumeli, trebalo bi da budeš otvorena prema njima. Vreme je da polako počneš da izlaziš sa dečacima i oni to treba da shvate. Kako biste imali odnos baziran na poverenju moraš porazgovarati sa njima. Ukoliko budeš iznela stvari ovako kako si i ovde napisala, oni će uvideti da si pametna devojka koja ume da brine o sebi. Pretpostavljam i da to već znaju. Međutim, to će im biti još jasnije ako iskreno popričate. Kako bi oni imali poverenja u tebe, neophodno je da i ti imaš malo više vere u njih i daš im šansu. Roditelji teško prihvataju činjenicu da im deca više nisu mala, ali na kraju sa tim moraju da se pomire. Nemoj da ih lažeš jer to ne vodi nikud. Na taj način ćeš izazvati samo suprotan efekat od onog koji želiš. Tvoji mama i tata upravo treba da shvate da si dovoljno odgovorna i zrela, te da mogu da ti veruju i ukoliko rešiš da izađeš sa nekim momkom. Nemoj da im daješ povoda da pomisle da nije tako.
Kažeš da nikada nisi izašla ni sa jednim dečkom i da bi to jako volela. Ako je tako, ovo ti je savršena prilika. Vas dvoje se već znate, ističeš da ti je on drug, pa će biti manje neprijatno nego da se viđaš sa nekim koga si tek upoznala. Verovatno možeš da otkriješ neke stvari o njemu, šta voli a šta ne, trenira li nešto, koju muziku sluša… To će biti odlične teme za čavrljanje. Možda će u početku biti nekih kočnica i “smetnji” u razgovoru ali sve je to normalno na prvom sastanku. Ukoliko ti se svidi dovoljno da ponovite izlazak, nemoj da te to brine. Najverovatnije će vam se takve situacije ponoviti i na nekom sledećem dejtu. Postepeno ćete se oslobađati i razgovor će teći sve prirodnije i opuštenije.
E sad, svakako bi i prema njemu trebalo da budeš iskrena. Zato mu reci da bi volela da ne vrši pritisak na tebe, da si pristala da izađete samo kao drugari, a da ćete za dalje videti. To je najpoštenije i tako ćeš izbeći mnoge nezgodacije, pa i njegov pokušaj da te poljubi. Ipak, misliš li da ima šanse da ti se dopadne, nemoj da ga zaplašiš i potpuno odbiješ.
Što se tiče razlike u godinama, dosta puta smo pisali o tome. U tom uzrastu ta razlika nikako nije beznačajna. On je već dvadesetogodišnjak (ili će uskoro biti), što znači da može biti student ili je već zaposlen i samim tim ima različita interesovanja od tebe, ne mora da pita roditelje za dozvolu za izlazak, kreće se u drugačijoj sredini… U redu je što, po tvojim tvrdnjama, “nije od onih koji samo žele devojku da odvuku u krevet”. Ali, ma koliko bio strpljiv, u jednom trenutku ipak će od svoje izabranice očekivati seks. Ti si, s druge strane, još tinejdžerka i treba da doživiš sve čari tog perioda. Nikada nisi imala momka i treba iskustva da stičeš polako, od zaljubljivanja i prvih poljubaca do ozbiljne emotivne veze. Da rezimiramo, trebalo bi da budeš iskrena i prema roduteljima i prema tom dečku, a izlazak sa njim nikako ne može da škodi. Dakle, opusti se, sledi svoj tempo u svemu i uživaj. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Sta da se dopisujem sa njim kada mi stavi ovaj smajli :-* i da li ja  da pokrecem teme?

  • You must to post comments
0
0

Sta da se dopisujem sa njim kada mi stavi ovaj smajli :-* i da li ja  da pokrecem teme?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website