Kako da se ponašam kad prokrvarim pri prvom seksualnom odnosu?

0
0
  • Guest postavljeno 14/03/2017 01:35

Na neki način se bojim da stupim sa dečkom u seksualni odnos jer ne znam kako da se ponašam kad prokrvarim. Da li mi možete reći nešto više o tome, kako da prebrodim taj strah?

inteen: Draga čitateljko, pretpostavljam da znaš da tokom prvog seksualnog odnosa dolazi do probijanja himena i to se zove gubitak nevinosti. Pri tom činu neko oseća blaži, neko jači bol, kod nekog nema ni kapi krvi, kod drugih je ima više, dok postoje i slučajevi obilnijeg krvarenja. I sve to je sasvim prirodno. Pročitaj naš članak Šta je himen pa će ti neke stvari biti jasnije.
Razmišljanje o stupanju u intimne odnose i gubljenju nevinosti predstavljaju teme koje kod devojaka izazivaju brigu, pa čak i strah. Dobro predznanje i razumevanje sopstvene anatomije i fiziologije od najveće su važnosti da bi mlada ženska osoba bila opuštenija pri prvom seksu. Imaj na umu da himen ima rupicu u sredini kroz koju menstrualna krv curi napolje, te da se on s vremenom dovoljno rastegne pa prvi odnos ne mora biti tako bolan, a ta činjenica utiče i na količinu krvi koja se pri tome javi . Inače, bol koja se oseća najčešće je prouzrokovana grčenjem unutrašnjih mišića vagine. Svakako da tome doprinose strah i nervoza. Da bi sve proteklo kako treba, sa što manje neprijatnosti, te da bi ti to iskustvo ostalo u lepom sećanju treba da budeš sasvim sigurna da to želiš sa tom osobom i baš tada. U tom smislu vrlo je bitno da si spremna da stupiš u seksualne odnose i da ne podlažeš nikakvom pritisku. Dakle, to ne treba da radiš zato što to želi tvoj dečko, niti zbog društva, da bi se, recimo, uklopila u ekipu ili bila u fazonu sa drugaricama koje tvrde da su već imale seks. Treba da znaš da je utvrđeno kako mnoge tinejdžerke govore neistinu o tome da bi delovale zanimljivije u svom okruženju.
Ne znam koliko imaš godina, ali mislim da treba da slediš svoj tempo i daš sebi svo vreme ovoga sveta koje ti je potrebno. Nigde ne žuriš. Izvesna doza nelagode i nervoze sasvim je uobičajena kada se radi o prvom putu, ali to nemoj brkati sa nespremnošću. Osetićeš kada dođe trenutak za to i tada se nećeš toliko brinuti oko trivijalni stvari i jedino u tom slučaju nećeš žaliti ni zbog čega. Tvoj dečko mora da bude strpljiv i ako je onaj pravi, razumeće te i podržati, pa ni tebi ni njemu nekoliko kapi krvi više ili manje neće predstavljati problem.
Pre nego što stupite u intimne odnose treba da se informišete i o svim vidovima zaštite i odaberete onaj koji vam najviše odgovara, a u tome ti može pomoći naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji. Osim toga, da bi videla kako mnoge tinejdžerke muče slična pitanja, mogu ti poslužiti i članci: Kako i kada se gubi nevinost?, Da li je normalno da pri prvom seksu nema krvarenja?, Zanima me kada devojka treba da ima prvi seks i Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose. Pozdrav i srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website