Ako devojka posle seksa ne dobije menstruaciju, znači li to da je trudna?

0
0
  • Guest postavljeno 15/03/2017 00:52

Heeej, imam pitanje pošto nisam baš najsigurnija. Ako posle odnosa devojka dobije menstruaciju, to znači da nije trudna, a ukoliko ne dobije, onda može da posumnja da je trudna?

inteen: Draga tinejdžerko, najjednostavnije objašnjenje je upravo ovakvo kako si i sama napisala i u najvećem broju slučajeva tako teku stvari. Dakle, pošto je izgubila nevinost, devojka normalno nastavlja da ima mesečni ciklus, a do njegovog izostanka dolazi ukoliko je zatrudnela. Postoje, naravno, i drugi uzroci za to a na našem sajtu možeš saznati 5 razloga zašto ti kasni menstruacija. Kada momak ejakulira u devojku tokom seksualnog odnosa, postoji velika mogućnost da ona ostane u drugom stanju. To se dešava kada dođe do oplođenja jajne ćelije i za to su neophodni spermatozoidi. S druge strane, ukoliko do toga ne dođe, žena dobija menstruaciju i tada se neoplođena jajna ćelija izbacuje iz reproduktivnog sistema.
Svaki nezaštićen seks MOŽE dovest do trudnoće, tako da ti nikako ne savetujem da se igraš s tim. Uvek kada muški polni organ dođe u dodir sa vaginom postoji mogućnost da žena ostane u drugom stanju. Verovatnoća se, naravno, smanjuje ako on ne ejakulira u tebe, ali rizik je i dalje tu. Spermatozoidi su veoma pokretljivi, a da bi došlo do oplođenja jane ćelije dovoljno je da samo jedan od njih dospe do vagine. Sigurna sam da si se već raspitivala o različitim vidovima zaštite a u tome ti može pomoći i naš članak Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji. I imaj na umu da jedino kondom štiti i od polno prenosivih bolesti.
E sad, ponekad se dešava da žena prokrvari i dok je u drugom stanju i to baš u periodu kada očekuje mesečnicu zbog čega i ne pretpostavi da je trudna. O tome možeš pročitati u tekstu Mogu li biti trudna iako sam dobila menstruaciju?. Ukoliko si već imala ili planiraš da imaš seksualne odnose, posavetovala bih te da odeš kod lekara i sa njim popričaš o svemu što te zanima, a mi ti otkrivamo šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu. Nemaš apsolutno nikakvog razloga za strah i to je pravi način da se informišeš o svemu i budeš sigurna da je sve u najboljem redu. Ne znam zašto si postavila ovo pitanje, pa te molim da budeš pažljiva i vodiš računa o sebi. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website