Da li test na trudnoću pokazuje tačan rezultat ako se radi uveče?

0
0
  • Guest postavljeno 21/03/2017 15:14

Imam dečka, koji je stariji od mene dve godine, i imali smo odnose dva puta i to 13. i 14. ovog meseca, ali bez zaštite. On je pazio i nije 100% svršio u mene, a ja imam tek 16. Trebalo je da dobijem 16. marta, a sada je 21. (već se dešavalo da mi kasni, pretprošli mesec dobila sam 4, a prošli 16.). Prošlo je oko nedelju dana od odnosa i sinoć sam uradila test koji je bio negativan , ali nzm da li test pokazuje tačne rezultate ako se radi uveče i da li mora da se radi baš ujutru. Pomalo me je sada već strah, a i poslednja dva dana me stomak rastura. Čitala sam na netu nešto o svemu tome, kao i da se prvi znaci trudnoće javljaju oko 6 dana od začeća, što bi bilo sada ako sam zakačila. Naravno, nadam se da nisam, a ne smem mami ništa da kažem, jer se plašim i nzm šta da radim… Hvala na pomoći unapred.

inteen: Draga tinejdžerko, s obzirom na to da si imala seks bez zaštite, s razlogom si zabrinuta. Svaki nezaštićen seks MOŽE dovest do trudnoće, pa bih te posavetovala da to više NIKADA ne ponoviš. Moraš voditi više računa o sebi jer problem neželjene trudnoće zaista nije nešto sa čim želiš da se suočavaš kao šenaestogodišnjakinja. Uvek kada muški polni organ dođe u dodir sa vaginom postoji mogućnost da žena ostane u drugom stanju. Istina, verovatnoća se smanjuje ako on ne ejakulira u tebe, ali rizik je i dalje tu. Da bi došlo do oplođenja jajne ćelije dovoljno je da samo jedan sprematozoid dospe do vagine, a oni su veoma pokretljivi. Pročitaj naše članak Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji i Lepši mi je seks bez kondoma i volela bih da koristim drugi vid zaštite u kojima ćeš pronaći korisne informacije. Najvažnije je da odabereš vid zaštite koji ti najviše leži, a u tome ti, naravno, može pomoći i tvoj lekar.
Što se tiče tvog pitanja, kućni test na trudnoću najjednostavniji je način da utvrdiš jesi li u drugom stanju. Netačan rezultat može se dobiti ako ti menstruacija kasni dan-dva. No, ukoliko kasni nedelju dana, rezultat je skoro sigurno tačan. Svi kućni testovi na trudnoću detektuju nivo beta HCG-a. To je hormon koji se stvara u organizmu trudnice i prisutan je do samog porođaja. Lučenje HCG-a počinje otprilike šest do 12 dana nakon oplođenja jajne ćelije, a kod 84 odsto trudnoća između osmog i 10. dana. Uglavnom se preporučuje da se test obavi uz prvi jutarnji urin, jer je tada koncentracija HCG-a najveća. Međutim, u mnogim današnjim testovima navedeno je da se mogu upotrebljavati u svako doba dana. Tekst Kada je pravo vreme da se uradi test na trudnoću? može ti razjasniti još neke stvari.
Pošto kažeš da su ti menstruacije i inače neredovne, a test je negativan, najverovatnije je sve u redu. Tako da ovaj put možeš da odahneš. No nemoj više da se igraš s tim. Ne dobiješ li još koji dan, ponovi test i obavezno poseti ginekologa da se utvrdi uzrok izostanka ciklusa. U tinejdžerskom uzrastu to je česta pojava jer je vaš organizam jako osetljiv zbog hormonskog disbalansa, pa svaka dodatna promena može uticati na to da dođe do izostanka ili kašnjenja mesečnice. U tekstu 5 razloga zašto ti kasni menstruacija možeš otkriti i druge faktore koji dovode do toga. Ako te zanima i još nisi bila na pregledu, možeš pogledati i Šta da očekuješ pri prvoj poseti ginekologu. Nadam se da sam pomogla. Srećno i pozdrav.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
0
0

dali tes pokaze na 8 dana posle odnosa pozitiv

  • You must to post comments
0
0

Imam decka stariji je od mene 4 godine ja imam 18 spavali sa kondomom i kad amo zavrsili videli smo da je pao i nismo smeli da verujemo da li je svrsio u mene ili ne i popila sam tabletu da li ima sanse da sam ostala trudna hvala u napred.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website