Da li je seks odmah nakon menstruacije sigurna zaštita od trudnoće?

0
0
  • Guest postavljeno 31/08/2016 13:36

Imam 17 godina i sa dečkom sam već duže vreme. I on i ja želimo da imamo seks. Meni će ovo biti prvi put i ne znam kako da se ponašam. Ja sam dobila i mislim da imamo seks odmah posle menstruacije. Da li je tako sigurno da neću zatrudneti? Šta da radim?

inteen: Nadam se da si sa dečkom razgovarala o svemu vezanom za seks i da oboje dobro znate u šta se upuštate. Isto tako, pretpostavljam da si sigurna da želiš da ti on bude prvi. Ne bi bilo loše da se posavetuješ sa nekom starijom osobom od poverenja, možda sa mamom, tetkom, sestrom… Trebalo bi da se dobro informišeš o kontracepciji pre nego što počneš da upražnjavaš seksualne odnose. Očigledno je da o tome ne znaš dovoljno čim postavljaš pitanje da li je odmah nakon menstruacije sigurno imati seks. Žena može da zatrudni tokom ovulacije, ali uopšte nije isključeno da ćeš ovulirati odmah nakon menstruacije. Da ti predočim koliko je riskantno spavati sa dečkom bez zaštite: moguće je ostati u drugom stanju i u toku samog mesečnog ciklusa. Zato nemoj da se igraš. Inače, ovulacija je deo menstrualnog ciklusa u kome dolazi do pucanja folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije. Tada je moguće oplođenje.
Postoje razni vidovi kontracepcije i pre nego što uradiš nešto nepromišljeno, prouči sve mogućnosti. Pročitaj naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji. Sa dečkom se dogovori šta ćete koristiti za zaštititu, jer vam takvi problemi u tim godinama nisu potrebni. Osim toga, ukoliko budete koristili kontracepciju, bićete opušteniji pa će i sam prvi put biti lepši, što je veoma važno.
A što se tiče toga kako da se ponašaš, ako je on iskusniji, treba da bude pažljiv prema tebi i polagano te vodi kroz to iskustvo kako se ne bi osećala neprijatno. Nisi napisala koliko on ima godina, ali iz onog što si rekla zaključujem da je već imao seks, pošto ističeš da je tebi prvi put. Svakako ćeš biti nervozna i pomalo uplašena, ali to je prirodno. Najvažnije je da si sto odsto sigurna da to želiš da uradiš baš sada i baš sa njim, kako ti posle ne bi bilo žao. U početku će ti biti nelagodno, čudno… Pratite jedno drugo, pratite svoja tela i emocije i sve će biti u redu. Nikako nemoj da radiš ništa na silu, iz želje da se dokažeš ili zbog nečeg trećeg. A čak i ako usred tog čina osetiš da nisi spremna i da nećeš, uvek možete da stanete. Malo strpljenja ništa neće promeniti ukoliko se zaista volite.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website