Kako da prevaziđem kompleks malih grudi?

0
0
  • Guest postavljeno 26/03/2017 02:45

Želela bih da spavam sa momkom, ali imam kompleks jer imam male grudi i još nisu lepo oblikovane. On misli da su veće nego što uistinu jesu jer nosim push up. Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, doba adolescencije se velikim delom odlikuje time što nam se tada menja telo, stvaraju se masne naslage, rastu nam grudi, pojačava se maljavost, izlaze nam bubuljice, hormoni divljaju itd. To sa sobom povlači ogromnu dozu nesigurnosti i u potpunosti je normalno. A kao za baksuz, baš u tom periodu nam je izuzetno važno da budemo prihvaćeni u društvu i sviđamo se drugima. Javljaju se prve ljubavi i veze što nosi izvesne teškoće, pogotovo ako smo nesigurni u sebe i ne dopada nam se naše telo. No, kao što i sama vidiš, telo se razvija i menja na najrazliitije načine. I istina je da su neke od tih promena manje a neke više lepe i da se ne razvije svako onako kako bi želeo. Da je tako, svi bismo izgledali kao manekeni i bilo bi dosadno. Stvari dodatno otežava to što nam se sa svih strana nameće kako treba da izgledamo, šta je lepo a šta ne. Zato se borimo i sa našom unutrašnjom nesigurnošću i željom da izgledamo onako kako smo zamislili i sa spolja nametnutim standardima od kojih je mnoge nemoguće dostići jer nisu realni. Sve što vidimo na televiziji i u časopisima je „namontirano“ tj. fotošopirano, celulit i masne naslage su kompjuterski uklonjeni, koža filtrirana da deluje savršeno, fotka je napravljena odozdo jer se tako izdužuju noge itd. Ali čak i ako se ne vodimo tim TV idealima lepote, i ljudi oko nas najčešće teže da stvore bolju sliku o sebi. Na Facebook i Instagram kačimo fotografije na kojima smo najlepše ispali, stavljamo puder da prikrijemo bubuljice ili, kao ti, nosimo push up da nam grudi izgledaju veće. Dakle, ono što vidimo nije uvek realnost. Hoću da kažem da zaista ne treba da se porediš sa ljudima koji te okružuju, a još manje sa TV licima, jer će ti to doneti mnogo muke i stvoriće ti brojne komplekse a u suštini sebe upoređuješ sa nerealnim i lažnim slikama o drugima.
Doći će vreme kada ćeš, sa ulaskom u odraslo doba, uvideti da je svaka osoba lepa na svoj način, da su unutrašnje vrednosti stvarno mnogo važnije od spoljašnje lepote, naučićeš da voliš sebe takvu kakva jesi i prihvatiš sve svoje mane zajedno sa vrlinama, te ti više neće biti problem da se skineš pred dečkom pošto ćeš znati da on spava sa tobom, a ne sa tvojim grudima.
No u ovom trenutku još ne možeš tako da gledaš na stvari jer si tek u fazi prihvatanja sebe i svog tela. Ono što mogu sa sigurnošću da ti kažem je da svako sebe vidi gorim nego što uistinu jeste i ne voli bar nešto na sebi. Niko za sebe ne misli da je savršen. Ja sam uverena da tvoje grudi nisu tako veliki problem i da su lepe na svoj način. Takođe, ne može push up do te mere da popravi situaciju, tvom dečku je jasno da nemaš velike grudi. Dalje, verujem da ste se već mazili, pa je i na taj način mogao da stekne predstavu o njima. Ako niste, krenite laganije, pokušajte s maženjem da bi se ti opustila a i da vidiš kako će on da odreaguje. Sve u svemu, momcima je mnogo manje važan izgled, a pogotovu izolovane stvari kao što su oblik grudi, količina celulita, veličina zadnjice itd. nego što to mi mislimo. Imaj na umu da se ti stalno zagledaš, posmatraš, stojiš ispred ogledala i vidiš svaki, i najmanji, problem i nesavršenstvo. Muškarci, pogotovu tokom intimnih trenutaka, nemaju vremena za to. Oni često i ne primete takve stvari, samo su srećni što će doći do odnosa. Tako da zaista ne treba toliko da brineš.
U krajnjoj liniji, sve strahove i dileme možeš da podeliš sa dečkom. Popričaj s njim i vidi šta će da kaže. Ukoliko mu već toliko veruješ da si spremna da spavaš sa njim, trebalo bi da možete i da razgovarate o tome šta te tišti. Kada biste to razrešili, bilo bi ti lakše i bila bi rasterećenija.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website