Planiram sa dečkom prvi odnos ali me opterećuje mogućnost da ostanem trudna

0
0
  • Guest postavljeno 26/03/2017 20:07

Dečko i ja smo zajedno već više od godinu dana i u poslednje vreme sve više pričamo o prvom odnosu i planiramo ga. Shvatili smo da smo spremni i dovoljno zreli za to, da imamo poverenja jedno u drugo, čak smo se i dogovorili da ćemo koristiti kondom, ali da neće svršiti u njega za svaki slučaj. Ali ja se ipak plašim, želela bih da znam da li postoji šansa da zatrudnim iako budemo koristili kondom i on bude svršio van mene. Znam da je to gotovo nemoguće, ali se ipak previše opterećujem time, želim da se oslobodim tog straha, ali ne znam kako.

inteen: Draga uplašena tinejdžerko, strah je uobičajena emocija za nepoznatu pojavu u odnosu dve osobe, tako da ne moraš da brineš dodatno zbog toga. Preporučila bih ti da, bez obzira na dužinu veze, poverenje i otvorenu temu seksa, o tome pričate sve dok strah ne nestane. Verujem da bi ti bilo lakše kad bi ti dečko otvoreno rekao da je i on uplašen, a garantovano jeste, samo što se drugačije nosi s pitanjima: da li ću biti dobar, da li će joj se dopasti, da li će poželeti ponovo itd.
Budući da ste se dogovorili da dečko ne ejakulira u tebe, uz kondom, mogućnost da ostaneš trudna svedena je gotovo na nulu. Mada, uvek kada muški polni organ dođe u dodir sa vaginom postoji šansa da devojka ostane u drugom stanju. No, s obzirom na to da si očigledno dobro promislila o svemu, svesna si rizika i odgovorno pristupaš situaciji, trebalo bi još samo malo da se opustiš. Zaista je važno da budete pažljivi i čuvate se jer vam u tom uzrastu nikako nije potreban problem kao što je neželjena trudnoća. Međutim, kako bi vam taj čin ostao u lepom sećanju takođe je bitno da otklonite strahove. Onog trenutka kada se više ne budeš plašila, znaćeš da si sasvim spremna, a izvesna doza nervoze i strepnje je sasvim prirodna. Najbitnije je da to uradiš sa pravim momkom i u pravo vreme kako ne bi žalila ni zbog čega.
Pošto planiraš da imaš seksualne odnose, posavetovala bih te da odeš kod lekara i sa njim porazgovaraš o svemu što te zanima, a mi ti otkrivamo šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu. Sa njim možeš popričati i o kontracepciji i dobiti odgovore na sva pitanja koja te interesuju. Vodi računa o sebi. Sve najbolje!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website