Da li sam normalna ako mi prija kada me dečaci napadaju, ljube i pipaju?

0
0
  • Guest postavljeno 29/03/2017 12:39

Ja sam 8. razred osnovne škole i svi mi pričaju da sam zgodna a i svesna sam toga. Zato me momci, najviše iz drugih odeljenja 8. razreda, napadaju. Ljube me, diraju mi grudi i zadnjicu… Jedan dečko me je čak odveo u svlačionicu i tamo mi je svašta radio… Ljubio me, ljubio moje grudi, stiskao moju zadnjicu… Brzo sam ga udarila i pobegla… Meni ovo PRIJA, ali ne znam da li sam normalna zbog toga? Isti taj dečak koji me je napao u svlačionici, juče je opet to uradio, ali ovog puta sam ga pustila pa smo otišli malo dalje. Pošto mi prija, želim da dečaci nastave to da rade, ali ne znam kako…

inteen: Draga tinejdžerko, post koji si nam poslala ukazuje na problem u tvom socijalnom i emotivnom razvoju. U redu je da ti prija dodir osobe s kojom imaš obostrani odnos ljubavi i poverenja, ali ne i da to dozvoljavaš bilo kome. Kada bi u tome uživala isključivo sa jednim momkom prema kome gajiš osećanja, to bi onda bilo sasvim prirodno. Ali, na osnovu ovoga što si napisla, deluje kao da je tebi nebitno ko od dečaka to radi a to je zabrinjavajuće.
Veoma je dobro to što si nam se obratila, jer to ukazuje da imaš svest o tome da tu nešto nije kako treba. Mišljenja sam da dečaci koji te neprimereno dodiruju itekako zloupotrebljavaju to što ti to dozivljavaš olako. Uopšte se ne radi o nečem zabavnom i bezopasnom, već o nečemu što može da ti nanese mnogo emotivnih, pa i drugih povreda. Ti uživaš u komplimentima koje ti daju hvaleći tvoj izgled, ali se zapitaj da li to rade iskreno, ili kako bi dobili laku zabavu zauzvrat?
Socijalni razvoj jedne mlade osobe sastoji se i u tome da nauči da prepozna ko je iskren, a ko ne, ko joj želi dobro, a ko je spreman da je iskoristi radi vlastite dobiti i ugrozi njen ugled. Devojku koja dozvoljava dečacima ovakvu vrstu ,,igre” kasnije prati loš glas. Za nju se zanimaju oni koji ne žele da se potrude kako bi osvojili nečiju privrženost i pritom su spremni da šire ružne priče o njoj, a ne oni koji u vezi žele međusobnu ljubav i poverenje. Svi imamo potrebu da negde pripadamo i budemo prihvaćeni. Ne znam dovoljno o tebi da bih mogla da zaključim šta pokušavaš da nadomestiš takvim ponašanjem. No, način na koji težiš da se povežeš sa drugima obezvređuje te kao osobu. Pročitaj naš tekst Da li je u redu što oralno zadovoljavam drugove? da vidiš gde to može da te odvede i otkriješ još neke detalje na ovu temu.
Moj ti je savet da odmah prestaneš sa tim, dobro se zamisliš nad svojim postupcima i ovim što ti govorim. Isto tako, dobro bi bilo da što pre zatražiš stručnu pomoć, kako bi naučila šta je u partnerskom odnosu OK, a šta ne, kao i šta jeste partnerski odnos, a šta obična zloupotreba. Ne plaši se da se obratiš psihologu, kroz razgovor sa njim postepeno ćeš uvideti šta je problem i doći do rešenja. Bitno je pre svega da shvatiš da je put kojim si krenula pogrešan. Kao što sam veće rekla, pošto si nam se obratila, znači da uviđaš da to što radiš nije na mestu, tako da ćeš uz izvestan napor to moći i da prevaziđeš. Želim ti svako dobro.

Piše: Ana Slavković, psiholog (http://www.mirnakuca.com/usluge/porodicno-savetovaliste/)

  • You must to post comments
0
0

Ja sam 8. Razred i mnogo mi se svidja jedan dečko već godinu dana koji je nažalost stariji od mene 6godina.Njemu to smeta.Meni iskreno ne.Moji ga vole i bio je nekoliko puta kod mene.Jednom smo se čak i poljubili.Meni godine nisu bitne i stvarno mi je mnogo drag i sve bi dala za njega bukvalno.On je inače pevač i putuje po svetu.Volela bih da mi pomognete nekako ako možete.Možda je ovo stvarno glupo, ali nisam ja kriva nego moje srce. Hvala unapred 

  • You must to post comments
0
0

Da li je uredu da stalno mom mom momku iskrsne nesto kad treba da dodje da se vidimo?? Zatim,zbog toga je prekinuo vezu a i dalje smo se dopisivali. Razlog zbog cega je raskinuo je to sto mu stalno iskrsne nesto i da me ne povredjuje time vise, sta da radim? Kako da se postavim? 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website