Mogu li male grudi da budu posledica povišenog nivoa testosterona?

0
0
  • Daniela postavljeno 31/03/2017 12:56

Zdravo! Molim vas da mi date neki savet, imam 15 godina, a grudi su mi i dalje male, htela sam da vas pitam da li to može da ima neke veze sa time što su mi lekari utvrdili povišen nivo testosterona? Inače, nisam baš sigurna da li bi push up mogao da mi pomogne jer imam veliki razmak između grudi. 🙁

inteen: Draga petnaestogodišnjakinjo, veličinu grudi određuju faktori poput genetike, godina, težine i trudnoće, a promene u njihovom izgledu dešavaju se tokom celog života. Na to utiču promene u hormonima, trudnoća, dojenje, gojenje ili mršavljenjene. Naravno, u određenom uzrastu one prestaju da rastu. Nisi napisala kada si dobila menstruaciju, ali se kod većine devojaka grudi sasvim razviju u periodu do 3-4 godine nakon prvog ciklusa. Dakle, u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama, tako da imaš još vremena.
Kao što ti i tvoje drugarice niste u isto vreme dobile menstruaciju, tako je i sa grudima. Ne razvijamo se svi istim tempom i na isti način. Tvoje telo će doživeti brojne promene tokom narednog perioda, pa mislim da je još uvek prerano da brineš. Svakako bi trebalo da popričaš sa mamom. Ukoliko su ona i baka imale male grudi, onda će to najverovatnije biti i tvoj slučaj.
Možeš nositi push up, to će ti unekoliko pomoći, ali tako nećeš rešiti problem. Trebalo bi da nabrojiš sve svoje pozitivne karakteristike i kada je reč o fizičkom izgledu, ali i tvom karakteru. Najvažnije je da prihvatiš i voliš sebe takvu kakva si. Jasno je da svi težimo negde da pripadamo i da nas drugi prihvate, a sigurna sam da tvoje drugare baš briga za veličinu tvojih grudi. Bitno je da imaš samopouzdanje i veruješ u sebe a to ćeš postići samo ako shvatiš koliko vrediš. Zapitaj se ima li ono ko si i šta si ikakve veze sa brojem tvog grudnjaka i biće ti jasno da nema. I to NIKAKVE. Ne možemo svi da izgledamo kao supermodeli. To nije realno. Isto tako, ne treba da se rukovodiš spolja nametnutim standardima lepote jer se oni stalno menjaju. Čas je dobro imati veliku zadnjicu, a čas loše. Nije drugačije ni sa sikama. Nisi jedina koju muči tako nešto. Pročitaj naš članak Kako da prevaziđem kompleks malih grudi? u kome ćeš pronaći dodatne savete na ovu temu.
Osim toga, imaj na umu da sve one holivudkse dive prelepog tena i zanosnih oblina zaista ne izgledaju tako. A povrh svega, zvezde poput Selene Gomez, Natalie Portman, Miley Cyrus, Kristen Stewart imaju male grudi i to ih ne čini ništa manje privlačnim. Ni one, a ni svet ne mare zbog toga.
Zaita ne treba da se sekiraš. Ima još vremena, postoji mogućnost da ti grudi porastu. A kakve god da budu, nauči da voliš sebe, budi ponosna na to što jesi i kako izgledaš. Ukoliko želiš, možeš otići kod ginekologa i sa njim popričati o svemu ovome, kao i o činjenici da ti je utvrđen povišen nivo testosterone. No, kasnije u životu, kad se ostvariš na nekim drugim poljima, shvatićeš da korpice na brushalteru ne govore ama baš ništa o tebi. Glavicu gore. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website