Šta ako nisam prebolela bivšu simpatiju?

0
0
  • Guest postavljeno 31/03/2017 14:53

Pomogli ste mi više puta, pa sam htela da se posavetujem sa vama. 🙂 Javio mi se jedan momak ’97. godište i dopisujemo se (2-3 nedelje). Ja sam ’00. i nikad nisam imala dečka. Pozvao me je 5-6 puta na bleju ili kafu, ali sam uvek nalazila izgovor. Inače, on se druži sa jednom grupom ljudi sa kojima sam ja bila u odeljenju (3 njih), a u jednog od njih sam bila zaljubljena 2 godine (ljubav nije bila moguća jer nisam imala petlje da mu se javim, a kada smo promenili školu nismo se ni viđali). Taj u kog sam bila zaljubljena je na Instagram Story okačio: “Vi ste mi kao drugovi”, baš u trenutku kada se taj ’97. meni javio. Tog ’97. sam videla 2 puta na rođendanu koji je bio u kafiću, ali nismo pričali. Kasnije (prošle nedelje) je postovao sliku sa tim što mi se sviđao 2 godine (ali ja mislim da se oni puno i ne druže, već žive u istom kraju). Htela bih da budem sa ’97, ali imam neki strah. Da nije možda velika razlika? Da li ću ako sretnem tog što mi se sviđao 2 godine opet nešto osetiti? Šta ako mi se on još sviđa, a to se smanjilo jer ga nisam viđala? Ne znam šta da radim. Ovaj ’97. radi u jednoj pekari. Na osnovu našeg dopisivanja on nije nešto previše ozbiljan za svoje godine, a i druži se sa dosta osoba koje su moje godište.
I ne znam da se ljubim. Jedan od razlog što ne odem na bleju je taj što se plašim ako mi priđe da me poljubi. Glupo mi je da mu kažem da nisam imala dečka zbog tog koji mi se sviđao dve godine.

inteen: Draga čitateljko, situacija je dosta zamršena. Pokušaću da unekoliko raspletem stvar. Ono što je bitno jeste da sedneš sama sa sobom i dobro promisliš šta želiš. Na osnovu ovoga što si napisala ne deluje kao da ti se taj stariji dečko naročito dopada pa ne znam koji su tvoji motivi da izađeš sa njim. Najviše strahuješ od toga da ti se ne probude osećanja prema bivšoj simpatiji tako da je to i najveća prepreka da ti se neko drugi svidi. Pre svega bi trebalo da rakrstiš sa njim. Preispitaj se da li si još zaljubljena. Ako jesi, možda bi ovoga puta mogla i da mu se približiš i ustanoviš kakav on ima stav prema tebi. Odnosno da, ukoliko se sretnete, to iskoristiš kako bi produbila vaš odnos. Mogla bi da počneš da razgovaraš s njim, pošalješ mu zahtev za prijatelja na Facebooku, više komuniciraš sa njim, saznaš šta voli a šta ne i daš sve od sebe da se zainteresuje za tebe… S druge strane, misliš li da je to neizvodivo i da nemaš šanse kod njega, moraš da se pomiriš sa tim i ne dozvoliš da se emocije ponovo rasplamsaju jer to ne vodi nikud. Tek kada staviš tačku na tu priču, moći ćeš da kreneš dalje i otvoriš mogućnost da imaš momka.
Što se tiče dečka koji te zove na kafu i bleju, tri godine nisu mala stvar u vašem uzrastu. Ti se još nisi ni poljubila, a on je skoro sigurno imao seksualne odnose. Naravno, to je tvoja odluka, ali ja ti savetujem da sebi daš vremena za sve. Treba da se krećeš u svom društvu, među svojim vršnjacima i ponašaš se kao tinejdžerka, što i jesi. On već ima svoj posao, samostalan je i ne zavisi od roditelja na način na koji ti zavisiš. Pročitaj naše tekstove Dečko u kog sam zaljubljena uskoro odlazi iz škole i ja ne znam šta da radim i Da li je u redu biti sa dečkom koji je četvrta godina ako sam ja prva? u kojima ćeš otkriti još neke detalje na tu temu.
A sad da pređemo na ljubljenje. Nije to nikakva filozofija i usavršava se, naravno, vežbanjem. Uvek je za početak najbolje da se to desi sa nekim ko ume da se ljubi jer će te on voditi pa nećeš morati mnogo da brineš. Jednostavno se prepustiš i pratiš šta on radi tako da imaš malo prostora za greške. Osim toga, bez ustručavanja, momku sa kojim budeš poželela da se poljubiš, možeš reći da to nikad nisi radila. Zaista nema razloga da ti zbog toga bude neprijatno. Jednostavno nisi želela da to bude bilo sa kim, čekala si pravi trenutak i zato još nisi imala to iskustvo. Naš članak Možete li da mi objasnite kako se ljubi? sigurno će ti biti od pomoći. Dakle, prvo stavi sve na vagu, odluči šta želiš, a zatim kreni ka svom cilju. Ako rešiš da zaboraviš svoju simpatiju, svakako ćeš sresti nekog drugog vrednog tvoje pažnje. Ima još momaka, ne mora to da bude baš taj koji je ’97. godište. Samo strpljivo.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Juce me je taj ’97 pozvao na telefon oko 22h (pre toga sam mu se javila sa “Ee” i lupio mi seen), a ja sam bila na rodjendanu. Nisam stigla da se javim, pa sam izasla i opet ga pozvala, a pisalo je da je linija zauzeta i to je trajalo 10 min. I jos mi se nije javio. Ne znam sta da mislim o njemu

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website