I mesec dana nakon prvog odnosa osećam bol i imam krvarenja

0
0
  • Guest postavljeno 02/04/2017 08:10

Nedavno sam imala prvi odnos. Bilo je dosta krvi i to je trajalo nekoliko sati. Nakon tog odnosa ustupilo ih je još nekoliko, a polako je počeo da se javlja bol pri kraju mokrenja u gornjem unutrašnjem delu vagine. Bol ne nestaje, a sad će uskoro mesec dana od prvog odnosa. I poslednji put sam prokrvarila, bilo je zgusnute krvi, mislila sam da je ciklus jer je trebalo da dobijem i kasnilo mi, ali je prestalo takođe posle nekoliko sati. Imam 17 godina i nikada nisam imala potrebu da idem kod ginekologa. Inače majka mi je u inostranstvu i ne mogu da idem u pratnji roditelja, samohrana je majka, ja živim sa bakom. Može savet kako da bol prestane i zašto mi ciklus kasni? I šta se uopste dešava, brinem se.

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, nadam se da ti i tvoj dečko koristite zaštitu prilikom odnosa. Pretpostavljam da ti je jasno kuda vodi nezaštićen seks, kao i da je kondom jedini metod koji štiti i od eventualne trudnoće i od polno prenosivih bolesti. U tom smislu svakako ti savetujem da nikako ne upražnjavaš seks ukoliko se nisi informisala i odlučila za određeni vid kontracepcije. Osim kada je ženska osoba u drugom stanju, postoje i drugi uzroci zbog kojih može da joj se poremeti ciklus. Već smo govorili o tome kojih je to 5 razloga zašto ti kasni menstruacija. U svakom slučaju, u tinejdžerskom uzrastu to nije retka pojava zbog hormonskog disbalansa zato svaka, i najmanja promena, kod devojaka te dobi može uticati na kašnjenje ili izostanak mesečnice.
E sad, tokom prvog odnosa ne mora biti ni kapi krvi, krvarenje može biti minimalno, ali i veoma obilno. Tako da je moguće da je to bio i tvoj slučaj. Međutim, bol koji opisuješ i činjenica da se krvarenje ponovilo navode na potrebu da odeš kod lekara. Na ovaj način je veoma teško dati bilo kakav sud o tome. Treba da te pogleda stručno lice. I povrh toga, kako si seksualno aktivna, sasvim je prirodno da odeš na ginekološki pregled i sa doktorom se konsultuješ oko svega. Nakon toga, biće ti jasno da li je sve u redu, te ukoliko postoji bilo kakav problem, rešićeš ga na pravi način.
Pošto imaš 17 godina, ne treba ti roditeljska pratnja da bi išla kod ginekologa. Naravno, ako ne želiš da ideš sama, možeš pozvati nekoga da ti pravi društo, drugaricu, baku, tetku, maminu dobru prijateljicu ili neku drugu osobu od poverenja… Nemoj da paničiš. Sve će se rešiti. Nema potrebe ni da se plašiš pregleda. Pročitaj naš tekst  Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe?, kako bi se pripremila za ono što te očekuje u ordinaciji i upoznala se sa svim koracima zakazivanja svog termina. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website