Želim dečku da predložim da imamo otvorenu vezu

0
0
  • Guest postavljeno 05/04/2017 18:36

Imam 18 godina, s dečkom sam oko godinu i po. Volim ga više od svega i ne želim da raskinemo. Pre par nedelja sam se poljubila s jednim drugom kome se sviđam, nisam rekla momku i ne nameravam, ali sam mislila možda da mu predložim otvorenu vezu pošto smo već (donekle u šali i neozbiljno) pričali o mogućnosti da spavamo s drugim ljudima… Ja želim samo jedanput da spavam sa drugom kog sam poljubila (i koji mi je rekao da shvata da sam u teškoj poziciji i nema očekivanja) a ne želim da varam dečka. Šta vi mislite?

inteen: Draga čitateljko, na tvoje pitanje nije lako odgovoriti. Kao što smo već više puta pisali, u seksu i vezama sve je dozvoljeno dok god se obe strane slažu. Ipak, neke stvari su malo neobičnije, teže se vare i mogu kasnije izazvati probleme i određene posledice. Važno je da to imaš u vidu u razgovoru sa partnerom.
Mislim da pre svega treba da preispitaš sebe i pokušaš da shvatiš zašto želiš da spavaš sa tim drugom. U principu, ako voliš dečka i veza vam je dobra, imate dobar seks i lepo se slažete, ne bi trebalo da imaš potrebu da spavaš sa drugim momcima. Jasno je da se plašiš obaveze, osećaš da si još mlada i pitaš se šta ako ostaneš sa svojim dečkom i više nikada ne spavaš ni sa kim drugim, jer to bi trebalo TO da znači. I upravo to i jeste jedan od razloga zašto neki ljudi beže od ozbiljnih veza ili čekaju da budu malo stariji kako bi uopšte pomislili na nešto što bi značilo „zauvek“. I to je razumljivo i OK, ali treba da budeš svesna da jednim seksom sa drugom osobom nećeš prevazići taj strah. Takođe je važno da razumeš da svi izbori koje praviš i koje ćeš praviti u životu dolaze sa odbacivanjem jedne od opcija. Ako rešiš da ostaneš sa svojim dečkom, odričeš se svih drugih momaka i seksualnih iskustava. Ako rešiš da bi radije još malo „proživela“ i probala neke druge stvari, odričeš se dobre veze i momka koga voliš. To moraš da staviš na vagu i odlučiš.
Jasno je iz tvog pitanja da bi ti želela oba, da bi volela i da spavaš sa drugim ljudima ali i da ostaneš sa dečkom. Takva želja nije nemoguća jedino ukoliko se tvoj partner složi. No, sada opet moraš da staviš na vagu šta takvim aranžmanom dobijaš, a šta gubiš.
Pre svega, otvorene veze su komplikovana i zapetljana stvar. Meni sada pada na pamet gomila pitanja. Da li vam je seks van veze dozvoljen samo jednom sa jednom osobom ili možeš i više puta da spavaš sa istim dečkom? Da li smeš da izađeš sa njim i na piće? Znači li to onda da imaš dve paralelne veze? Kako se rešava stvar ako ti se svidi taj drugi? Da li možeš koliko hoćeš puta da spavaš sa drugima ili postoje neka ograničenja (recimo, dva puta mesečno)? I šta ćeš odgovoriti dečku kada te pita da se vidite to veče? Hoćeš zapravo reći: „Ne mogu, danas se viđam sa drugim, imam zakazan seks“? I na kraju, da li bi ti bilo OK ako on to isto tebi kaže? Ono što pokušavam da istaknem jeste da su takve ideje mnogo romantičnije u teoriji nego u praksi.
Još jedna stvar. Iz tvog pitanja ne deluje da ti hoćeš otvorenu vezu već samo izgovor i dozvolu da spavaš jednom sa tim drugom. Izvini, ali to jeste varanje, otvorena veza znači da oboje možete da spavate sa strane sa kim god hoćete, a ti o ovoj konkretnoj situaciji nemaš nameru da obavestiš momka. Takođe, drug je prilično nezgodan teren. Ti ga poznaješ, voliš na neki način, lako bi mogla da se zaljubiš u njega. Riskantno je. Pa se zapitaj da li bi ti bilo u redu da tvoj dečko poželi da spava sa dobrom drugaricom. Nije isto kao kad bi se to desilo sa nekom osobom iz kluba koju je tek sreo. Ovde postoje emocije, a neminovno je i da ćeš se viđati sa drugom.
Ako i dalje želiš da potegneš tu priču, onda budi oprezna. Znaj da postoji rizik da to tvoj dečko protumači kao da ga ne voliš i nije ti dovoljan. Imaj na umu i da je u takvim dogovorima jedna strana uvek nezadovoljnija, povređenija, nesigurnija. Nemoguće je da uredite tako da imate istu količinu seksa sa strane i oboje se osećate super oko svega toga. Pazi se, na klizavom si terenu.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website